Lage waardering S&P 500 is misleidend, omstandigheden veel moeilijker

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in het rood, met verliezen die oplopen van ruim een half een half tot iets meer dan driekwart procent.

De beleggers weten de resultaten van General Electric toch te appreciëren, de winst voor de koers is inmiddels opgelopen tot bijna anderhalf procent.

Boosdoener is opnieuw de Europese schuldencrisis, waarbij de Spaanse rente vandaag nogmaals door het plafond vliegt.

Inmiddels stelt zich het probleem van de waardering van de S&P 500. De gemiddelde koers-winstverhouding bedraagt nu 12, of 25% minder dan het historisch gemiddelde.

Lincoln Ellis van Strategic Financial Group merkt echter dat dit gemiddelde gebaseerd is op de afgelopen 25 jaar, terwijl we nu uitzonderlijke tijden beleven.

Veel nieuws op komst

Het macro-economische beeld was volgens ABN Amro eerder gemengd, met tegenvallers bij de detailhandelsverkopen en de verkopen van bestaande woningen in de Verenigde Staten en in Duitsland een blijvend laag oordeel van investeerders (de ZEW-index).

Aan de positieve kant stonden daar overigens gegevens over de Amerikaanse industriële sector en de bouw tegenover, die er op duiden dat de cyclus aan het uitbodemen is.

De komende week is er volgens ABN Amro zeer veel nieuws te verwachten, zowel op het vlak van bedrijfsresultaten als van het macro-front.

Een greep uit de te verwachten bedrijfsresultaten uit het buitenland: McDonalds, Apple, Caterpillar en Total.

Van de macro-economische kant zal de aandacht ongetwijfeld uitgaan naar de index van inkoopmanagers in veel landen, het Duitse ondernemersvertrouwen (Ifo), het consumentenvertrouwen in zowel de Verenigde Staten als Duitsland en de Amerikaanse orders voor duurzame goederen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content