Lage rentevoeten dreigen op termijn pensioenen op te peuzelen

Spaarrekeningen brengen tegenwoordig nog amper iets op, de opbrengst van de doorsnee spaarrekening volstaat geenszins om de inflatie te compenseren. Dat betekent dat wie zijn geld op een spaarrekening zet, eigenlijk geld verliest in plaats van zijn vermogen te zien aangroeien.

Onderzoek in de Verenigde Staten wijst echter uit dat de beleggers ondanks de lage opbrengst toch voor vastrentende waarden kiezen. Maar 18% van de Amerikanen is van mening dat aandelen op dit moment een goede belegging vormen. Er vloeit nog altijd geld weg uit de beurs.

Vergelijking met de periode van de Great Depression dringt zich op

Volgens het Investment Company Institute werd in 2010 ongeveer 37 miljard dollar onttrokken aan fondsen die in aandelen beleggen. Die trend zette zich nog in versterkte mate verder in 2011, toen 101 miljard dollar aan aandelenfondsen werd ontttrokken.

Deze situatie doet sterk denken aan die in de Verenigde Staten tijdens de jaren 30, toen tijdens de Great Depression eveneens een vlucht naar veiligheid werd vastgesteld. De lage rentevoeten dreigen op termijn de pensioenen op te peuzelen, want de inflatie zal het spaargeld op rekeningen blijven uithollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content