Lage rentevoeten alleen volstaan volgens Mohamed El-Erian niet meer

In veel geïndustrialiseerde landen bevinden de rentevoeten zich op of dicht in de buurt van het nulpunt. Volgens Mohamed El-Erian, hoofdeconoom van PIMCO, schiet de politiek van nulrente inmiddels haar doel voorbij en dat op een moment dat ook de groeilanden hun rente laten zakken.

Lage rentevoeten alleen volstaan volgens Mohamed El-Erian niet meer, hij spreekt in dat verband overigens van “GGIRC” of de ‘great global interest rate convergence’. In theorie zou GGIRC een goede zaak moeten zijn voor de wereldeconomie, in de praktijk blijkt dat echter veel minder het geval te zijn.

Bedrijven investeren niet meer

De stimulus van lage rentevoeten volstaat niet langer om de bedrijven te doen investeren en/of aan te werven. Ze worden geconfronteerd met zoveel onzekerheden dat ze zich terughoudend opstellen en dat zal voorlopig wel zo blijven. Het effect van de lage rente is met andere woorden uitgewerkt.

Het is namelijk zo dat veel grote bedrijven met grote hoeveelheden cash op hun balans zitten, ze hebben met andere woorden geen behoefte om nog geld te ontlenen. Het goedkope geld wordt daardoor vaak voor speculatieve doeleinden gebruikt, wat zeker niet de bedoeling is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content