Kredietratings Nederlandse banken kunnen in juni worden verlaagd

Nadat Moody’s eerder de rating van Portugese en Italiaanse banken had verlaagd waren gisteren de Spaanse banken aan de beurt.

Van zestien Spaanse banken en de Britse dochterbank van Santander werd de rating gisteren nabeurs met 1 tot 3 stappen verlaagd.

De ratings blijven op review voor verdere verlaging. Moody’s geeft vier redenen voor de verlaging, namelijk de lastige omgeving met een nieuwe recessie en hoge werkloosheid, lagere kredietwaardigheid van de overheid, een snelle verslechtering van kwaliteit van leningen en de beperkte toegang tot financiering in de kapitaalmarkt.

Ook ratings andere banken kunnen naar omlaag

De grootste banken Santander en BBVA hebben na een verlaging van drie stappen een A3 rating, volgens Theodoor Gilissen Bankiers dezelfde rating als de Spaanse overheid.

Ook de rating van een aantal Spaanse regio’s werd verlaagd, waarbij Moody’s verwacht dat begrotingsdoelstellingen niet worden gehaald.

In de komende weken zal Moody’s de ratings van nog veel meer banken verlagen. De Nederlandse banken zijn naar verwachting in juni aan de beurt.

Zorgen waren er ook over Bankia, de derde grootste Spaanse bank. Een bericht in een Spaanse krant dat er Eur 1 mrd aan spaargeld zou zijn weggehaald zorgde op een bepaald moment voor een daling van 29% van de aandelenkoers. Na geruststellende woorden van overheidsfunctionarissen en de nieuwe directeur van de bank herstelde de koers weer.

Het lukte Spanje wel om Eur 2,5 mrd op te halen in 2015 en 2016 obligaties, het maximum bedrag waarop was gemikt.

De vraag was hoog, met bid-to-cover ratio’s van 3 en 4,4 voor de 2015 en 2,3 voor de 2016 leningen. Desondanks waren de rentepercentages flink hoger in vergelijking tot vorige emissies.

Door de zorgen rond Griekenland en Spanje en de vlucht naar veilige havens daalt de Duitse rente almaar naar nieuwe records.

Vanochtend werd voor de Duitse 2-, 5-, 10-, en 30-jaars rente een nieuw dieptepunt neergezet. De 10-jaars rente stond korte tijd op 1,39%.

Vandaag begint de G8 vergadering in de VS, waarbij de schuldencrisis in Europa zal domineren. De nieuwe Franse president Hollande zal hier proberen om steun te krijgen voor zijn plannen voor meer groei in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content