Kostprijs van exit uit eurozone kan oplopen tot 17.000 miljard euro

Wat is de kostprijs van een Griekse exit uit de eurozone, gevolgd door het vertrek van een aantal andere landen uit de Zuid-Europese periferie? De rekening zou kunnen oplopen tot 17.000 miljard euro, zo blijkt uit een studie die door een Duitse think tank werd verricht in opdracht van de Bertelsmann stichting.

Prognos, de naam van de onderzoeksinstelling, onderzocht vier scenario’s die betrekking hadden op een Grieks bankroet als gevolg van het feit dat de kredietverstrekkers (de andere Europese landen dus) niet langer bereid zouden zijn om Griekenland te financieren.

Worst case scenario

In een worst case scenario, een exit van Griekenland gevolgd door het vertrek van Portugal, Spanje en Italië, zou de wereldeconomie door een zeer zware recessie worden getroffen.

Ook de Verenigde Staten en China zouden van die recessie niet gespaard blijven.

Het bedrag van 17.000 miljard euro heeft betrekking op het verlies aan BBP, maar volgens Prognos zou het uiteindelijk verlies nog veel verder reiken.

Er moet namelijk rekening gehouden met het lostrekken van het sociaal weefsel zowat overal in de wereld, gekoppeld aan politieke onrust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content