Koopadvies voor SBM Offshore, rating is opgetrokken

SBM Offshore worstelt momenteel met enkele problemen die volgens ABN Amro specifiek aan het bedrijf zelf gerelateerd zijn. De markt waarin het bedrijf actief is, heeft echter een fors groeipotentieel.

De analisten van de banken denken dat het aandeel SBM Offshore inmiddels een bodem heeft bereikt en kiezen er nu voor het advies voor het aandeel te verhogen van houden naar kopen.

Momenteel kampt SBM Offshore met verschillende problemen die specifiek verband houden met het bedrijf zelf. Het bedrijf worstelt met onopgeloste, technische problemen bij het Noorse Yme-platform en een zwakke balanspositie; daarnaast is het concern eerder dit jaar een intern onderzoek begonnen naar mogelijk onrechtmatige praktijken.

De analisten van ABN Amro denken dat genoemde problemen inmiddels ruimschoots in de koers van het aandeel SBM Offshore zijn verdisconteerd: beleggers lijken rekening te houden met een worst-case scenario.

Waardering aan de onderkant van de lange termijn bandbreedte

Het aandeel SBM Offshore heeft momenteel een koers/winstverhouding van 5,1 (op basis van de verwachte winst in 2013); de waardering van het aandeel ligt daarmee bijna 50% lager dan de onderzijde van de lange termijn bandbreedte (een koers/winstverhouding tussen de 9 en 16).

SBM Offshore is actief als dienstverlener in de olie- en gasindustrie; het bedrijf is marktleider op het gebied van FPSO (floating production storage and offloading), een markt met een omvangrijk groeipotentieel.

De analisten van de bank menen dat het aandeel SBM Offshore inmiddels een bodem heeft bereikt en dat beleggers op korte termijn hun aandacht weer zullen richten op de gunstige perspectieven van de markt waarin SBM Offshore actief is.

Meer duidelijkheid over de voortgang van het Yme-project zou de koers van het aandeel kunnen aanjagen (hierover zal in november meer bekend worden). ABN Amro kiest er nu voor het advies voor het aandeel SBM Offshore te verhogen van houden naar kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content