Koersen Amerikaanse staatsobligaties vliegen door het dak

Op basis van de futures mag voorlopig een min of meer gewijzigde opening van de Amerikaanse beurzen worden verwacht, de futures op de S&P 500 noteren min of meer stabiel. Vanzelfsprekend zal de evolutie op de Europese beurzen op de voet worden gevolgd.

In de Verenigde Staten wordt met grote belangstelling uitgekeken naar de werkloosheidscijfers voor de maand mei. Deze cijfers worden morgen bekendgemaakt. Er wordt gerekend op de creatie van 150.000 nieuwe jobs en een werkloosheidsgraad die ongewijzigd is gebleven op 8,10%.

Waar stopt koersstijging van Amerikaanse staatsobligaties?

De soevereineschuldencrisis in de eurozone heeft volgens Belfius Bank veel beleggers naar obligaties in dollar (USD) gedreven. Midden maart steeg de rente op die Amerikaanse obligaties.

Betere macro-economische cijfers deden immers de risicoaversie afnemen, waardoor de vraag naar ‘veilige’ obligaties daalde. Ook twijfelde men eraan of de FED (de Amerikaanse Centrale Bank) zijn basisrente wel op het huidige lage niveau zou houden tot eind 2014.

Positieve punten

¡ Overheidsobligaties in USD kunnen nog teren op hun status van vluchtwaarde.

Aandachtspunten

¡ Verschillende marktspelers wijzen op het grote inflatierisico in de VS wegens het uiterst inschikkelijke monetaire beleid.

¡ Het rendementssurplus van bedrijfsobligaties is fors verminderd.

¡ Er heerst een politieke impasse over de aanpak van de overheidsschuld.

Gezien het lage rendement en het kleinere stijgingspotentieel van de USD staan de analisten van Belfius Bank negatief tegenover Amerikaanse obligaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content