Koersdaling bij KBC nog niet achter de rug, Umicore krijgt meer ademruimte

De Europese beurzen zijn vandaag lager gesloten, maar van een verkoopgolf zoals we die in de afgelopen dagen zagen was ditmaal geen sprake. De Euro Stoxx 50 ondernam nog een ultieme poging om voorbij de nullijn te raken, maar slaagde daar uiteindelijk toch niet in.

De beleggers beseffen maar al te goed dat er weinig of geen redenen zijn om de feestklokken te luiden. Op de achtergrond woedt de Europese schuldencrisis in volle hevigheid.

Momenteel staan Spanje en Griekenland in het oog van de storm, maar morgen kunnen andere landen aan de beurt komen.

Ook de Brusselse beurs raakte niet uit het rood, bij het slot van de handel liet de BEL 20 een verlies van 0,35% optekenen. KBC ging opnieuw in het rood, maar was ditmaal toch niet de sterkste daler binnen de index. Umicore kreeg wat meer ademruimte van de beleggers.

Van Lanschot trading update: winstverbetering in eerste kwartaal 2012

* Stijging assets under management leidt tot verbetering beheerprovisies

* Kapitaals- en liquiditeitspositie blijft uitstekend: Core Tier I-ratio 11,0%;

*fundingratio 90,1%

Constant Korthout, CFRO Van Lanschot, was tevreden over de gang van zaken: “Met een uitstekende kapitaals- en liquiditeitspositie zijn de fundamenten van de bank onverminderd sterk. Mede door het aanhouden van de Europese schuldencrisis zijn de financiële markten nog erg volatiel. Dankzij onze solide basis laat het eerste kwartaal van 2012 een behoorlijke verbetering van de winst zien ten opzichte van de tweede helft van 2011.”

De rentemarge is in het eerste kwartaal licht gedaald. Door een scherp doelgroepbeleid en de aanhoudende trend van versnelde aflossing van hypotheekschulden, is de kredietportefeuille voor cliënten in het eerste kwartaal licht afgenomen. De toevoeging aan de kredietvoorziening bleef stabiel ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar.

De beheerprovisies zijn in het eerste kwartaal gestegen. Ten opzichte van eind vorig jaar voerden cliënten meer beleggingsactiviteiten uit, al zijn deze nog niet terug op het niveau van voor het uitbreken van de Europese schuldencrisis.

De uitvoering van het in januari aangekondigde investerings- en kostenreductieprogramma ligt op schema en de eerste effecten worden zichtbaar.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2011 zijn de bedrijfslasten licht afgenomen en de bank ligt op koers in de realisatie van de kostenreductiedoelstelling voor dit jaar.

Van de geplande reductie van in totaal 300 fte’s in de periode tot en met 2014, wordt dit jaar naar verwachting een reductie van ruim 100 fte’s gerealiseerd. De internationale private banking activiteiten worden geconcentreerd in Zwitserland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content