Koers Barco kan nog (fors) lager

Het aandeel van de Kortrijkse technologiegroep Barco kreeg een stevige opdoffer te verwerken n.a.v. de trading update van het eerste kwartaal 2012. De afgelopen kwartalen kon Barco in digitale cinema een sterke groei voorleggen. Het afgelopen kwartaal realiseerde Barco een omzet van 240,1 miljoen euro wat nagenoeg evenveel als dezelfde periode van 2011 was.

Digitale cinema blijft volgens Geert Van Herck van Leleux de belangrijkste divisie, goed voor 100 miljoen euro omzet. Dit was wel 2,6% minder dan vorig jaar (102,7 miljoen euro). De meeste analisten rekenden op zowat 5% omzetgroei. Vooral de vertraging bij digitale cinema – met de zwakste verkopen in anderhalf jaar (zes kwartalen) – verrast.

Het kan erop wijzen dat de economische onzekerheid een impact begint te hebben op de investeringscyclus waarvan Barco met zijn digitale cinema afhankelijk is.

Wat doet de Barco-belegger best in deze omstandigheden?, zo vraagt Van Herck zich af. Op de weekgrafiek zien we het koersverloop van Barco sinds de bodem van begin 2009 op 9,75 euro. In het zog van de opvering van de beurzen na de crash van 2007 – 2008 ging Barco mee hoger tot midden 2011 (top: 59,80 euro, 12 mei 2011). Daarna volgde een stevige correctie richting 31,20 euro (4 oktober 2011). Vervolgens ging de koers opnieuw hoger tot 58,75 euro op 19 april 2012.

Is er een trendommekeer in de maak?

Conclusie van Van Herck: Barco lijkt eerder onderworpen te zijn aan de algemene beursconjunctuur dan zijn eigen resultaten. Immers, gedurende gans 2011 presteerde de digitale cinema sterk maar de koers ging in 2011 wel achteruit! Het lijkt er sterk op dat de koers een horizontaal consolidatiepatroon tussen 30 en 60 euro aan het vormen is.

De volgende belangrijke koersbeweging (in het zog van de algemene beurstrend) zou wel eens een daling richting de onderkant van deze trading range op 30 euro kunnen zijn.

Op de daggrafiek ziet men de recente hausse. De negatieve divergentie tussen koers en RSI-indicator (onderste lijn) gaf het signaal dat een trendommekeer in de maak is. Met de negatieve doorbraak van de stijgende steunlijn van december vorig jaar is de trendommekeer een feit.

Winst nemen voor de beleggers die onze adviezen van oktober vorig jaar opvolgden, is een logisch gevolg. Als de koers de komende maken verder zakt tot onder de belangrijke steun op 42,54 euro, is een hertest van de bodem op 31,20 euro zeer waarschijnlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content