Kleinere Europese landen kunnen over lot eurozone gaan beslissen

Tot dusver werd in verband met de afloop van de eurocrisis altijd op de eerste plaats naar Duitsland gekeken. De Duitsers blijven uiteraard een belangrijke factor in het Europees gebeuren, maar het valt toch op dat de kleinere landen zich beginnen te roeren.

Het betreft landen met een triple A-rating als Finland en Oostenrijk die zich steeds nadrukkelijker de vraag gaan stellen of landen als Griekenland al dan niet binnen de eurzone mogen blijven. Bovendien zoeken ze bondgenoten bij andere kleine landen als Luxemburg en Nederland

Tweeslachtige boodschap

De boodschap die op de eerste plaats Oostenrijk en Finland uitzenden, klinkt vooral tweeslachtig. De toppolitici van deze landen bevestigen weliswaar hun toewijding aan de Europese Unie, maar anderzijds heeft Finland al openlijk verklaard zich voor te bereiden op een exit uit de Eurozone.

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann verklaarde bijvoorbeeld dat het verlaten van één land van de eurozone desastreuze gevolgen zou hebben, terwijl zijn vice-kanselier opriep tot de oprichting van een instantie die landen die de regels aan hun laars lappen buiten de eurozone zet. Het wordt toch hoog tijd dat beide landen eindelijk klare wijn schenken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content