Klanten American Express geven meer uit

De voorlopige vierdekwartaalresultaten van creditcardbedrijf American Express zijn volgens ABN Amro iets beter dan verwacht. De omzet kwam 5% hoger uit op USD 8,1 miljard vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat was conform de verwachtingen en kwam omdat kaarthouders 8% meer uitgaven. De winst bedroeg USD 637 miljoen, ofwel USD 0,56 per aandeel, tegen een jaar eerder USD 1,2 miljard.

Het bedrijf neemt enkele eenmalige lasten, waaronder USD 400 miljoen herstructureringskosten. Het personeelsbestand zal dit jaar met 5.400 banen krimpen.

Zonder eenmalige items komt de winst per aandeel uit op USD 1,09, tegen USD 1,01 een jaar eerder. Dat is beter dan de USD 1,06 waarop werd gerekend.

De analisten van ABN Amro handhaven na de iets beter dan verwachte voorlopige resultaten de opinie kopen/aanbevolen voor het aandeel American Express.

Het plaatje voor het creditcardbedrijf is de laatste kwartalen onveranderd: kaarthouders blijven meer uitgeven, de omzet stijgt en de kredietwaardigheid van klanten is groot. De plannen van het bedrijf om het mes in de kosten te zetten zijn positief.

Hoewel door de sterke rally van aandelen van financials op relatieve basis het meer defensieve aandeel American Express ietwat achterblijft bij concurrenten, denken de analisten van ABN Amro dat als deze rally voorbij is, het aandeel van de creditkaartmaatschappij weer boven komt drijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content