Kies je voor een fonds in euro of in dollar?
Wanneer je een beleggingsfonds koopt, dan krijg je soms de keuze tussen een variant in euro en één in dollar. Het lijkt op het eerste zicht logisch om te opteren voor het eurofonds. Maar is dat wel de beste keuze?
Fondsen zijn interessante producten om je beleggingsportefeuille te spreiden. Soms vind je echter eenzelfde fonds terug dat zowel beschikbaar is in euro als in dollar.
Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij fondsen die focussen op emerging markets: in het verleden waren die meestal alleen beschikbaar in dollar, maar vandaag stellen de fondsaanbieders dikwijls ook een euroversie ter beschikking.
Goed om weten is alvast dat de dollar- en euroversie van eenzelfde fonds een identieke samenstelling hebben. Ze worden ook allebei op exact dezelfde manier beheerd door de fondsbeheerder(s). De intrinsieke prestaties van beide varianten zijn dus in principe identiek.
Wat moet je kiezen?
Heb je geen dollarrekening, dan opteer je best voor de eurovariant van het fonds. Zo bespaar je op wisselkosten van euro naar dollar bij de instap, bij de uiteindelijke uitstap en bij de uitbetaling van de eventuele jaarlijkse coupons.
Als je wel een dollarrekening hebt, dan zou je eventueel kunnen kiezen voor de dollarversie wanneer je verwacht dat die munt nog verder gaat stijgen ten opzichte van de euro. Of dat ook echt zal gebeuren, valt echter moeilijk te voorspellen.
Sommige beleggers kiezen bewust voor fondsen in dollars om zo bijkomend te speculeren op de stijging van de wisselkoers. Toch zijn deze producten daarvoor minder aangewezen: beleggingsfondsen dienen net om het risico van je portefeuille te beperken.
Wisselrisico uitschakelen
Weet ook dat er ‘hedged’ fonds in euro bestaan waarbij een eventueel wisselkoersrisico ten opzichte van de dollar geneutraliseerd wordt. Zo’n ingebouwd beschermingsmechanisme is echter niet gratis, waardoor de inventariswaarde van het fonds – weliswaar in beperkte mate – negatief beïnvloed wordt. (RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier