Keuze voor hard assets is noodzakelijk tegen toekomstige inflatie
Binnen de categorie risico’s rond regelgeving en bestuur wordt striktere regulering als het grootste risico gezien, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door AllianzGI RiskMonitor. Tweede risicofactor is limitering van de mogelijkheden om eigen risico’s zelf te managen.
Maar de perceptie van deze twee niet-financiële risico’s is beduidend lager dan van eerder genoemde financiële risico’s (respectievelijk 7,3% en 1,3% zien het als groot).
Volgens James Dilworth wordt de regulering van kapitaalmarkten en beleggers belangrijker, niet alleen om de stabiliteit van het mondiale financiële stelsel te verbeteren, maar ook om regeringen te helpen met hun schulden.
“In deze context komt het niet als een verrassing dat geplande regulering qua kapitaalsvereisten in het voordeel is van staatsobligaties. Dit heeft enorme gevolgen voor assetallocatie van institutionele beleggers en pensioenfondsen op een pro-cyclische manier: dat is wederom een aspect van financiële repressie.”
Reinhold Hafner, CIO Global Solutions van AllianzGI en CEO van AllianzGI’s risklab, spoort beleggers aan om in tijden van financiële repressie hun investeringspatronen te heroverwegen:
“Om de beoogde rendementen te bereiken is er geen alternatief voor het vergroten van de gemiddelde allocatie aan risicovolle assets. Als bescherming tegen toekomstige inflatie moet worden overwogen om investeringen in reële assets te vergroten. Tegen de achtergrond van geslonken risicobudgetten is het belang van niet gecorreleerde rendementsbronnen toegenomen. Sleutelcomponent is echter dynamisch risicomanagement: beleggers moeten op dynamische wijze allocaties in hun portfolio aanpassen om in tijden van toenemende risicoaversie verliezen te kunnen beperken en daarmee risicokapitaal te kunnen beschermen, terwijl er opwaartse potentie blijft voor tijden waarin risico wordt verwelkomd. Risico management maakt compensatie mogelijk van een deel van het toegenomen gemiddelde risico in de strategische assetallocatie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier