KBC en Belgische federale overheid bereiken akkoord over CDO’s

In mei 2009 werkte KBC samen met de Belgische federale overheid een waarborgregeling (Portfolio Protection Agreement, PPA) uit voor de CDO- en ABS portefeuille van KBC.

Eind dit jaar zal KBC voor die garantie bijna 1,2 miljard EUR betaald hebben aan de Belgische federale overheid. Die overheid heeft evenwel nog geen betaling moeten uitvoeren onder de garantieovereenkomst.

Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere en KBC hebben de bestaande garantieregeling (van 2009) aangepast en voorzien in een incentive voor KBC voor een versnelde afbouw van de resterende risico’s.

In mei 2009 werkte KBC samen met de Belgische federale overheid een waarborgregeling (Portfolio Protection Agreement, PPA) uit voor de CDO- en ABS portefeuille van KBC.

De juridische uitwerking van de PPA dateert van 28 december 2009. In die overeenkomst was expliciet overeengekomen dat de garantieregeling na 3 jaar zou geëvalueerd worden door beide partijen.

Door het natuurlijke verloop en het actieve beheer van de onderliggende investeringsportefeuille (Collateral Debt Obligations en Asset Backed Securities) door KBC is de omvang van de garantie voor de overheid inmiddels substantieel gedaald van 15,1 miljard EUR naar 9,4 miljard EUR.

KBC zal eind dit jaar voor die garantie bijna 1,2 miljard EUR betaald hebben aan de Belgische federale overheid. Die overheid heeft evenwel nog geen betaling moeten uitvoeren onder de garantieovereenkomst.

KBC heeft de voorbije maanden voortgewerkt aan de reductie van zijn blootstelling op de CDO- en ABS-portefeuille. Samen met de Belgische federale overheid heeft KBC ook grondig geanalyseerd hoe het risico voor de overheid op KBC en dus de financiële sector verder verlaagd kan worden.

De blootstelling van de overheid op de financiële sector speelt immers een rol bij de inschatting die de ratingagentschappen maken voor het bepalen van de rating van België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content