Kansen op Griekse exit zijn afgenomen, niet toegenomen

Zal Griekenland al dan niet de eurozone verlaten? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Vast staat alleen dat alles wordt gedaan om het land zo veel mogelijk respijt te gunnen. Anderzijds lijkt iedereen het scenario van een mogelijke exit al ingecalculeerd te hebben.

Bij Citigroup is econoom Jurgen Michels van mening dat de kansen op een Griekse exit zijn afgenomen, niet toegenomen zoals de meeste van zijn collega’s denken.

In een rapport aan zijn klanten maakte Michels duidelijk dat de geslonken kansen op een exit vooral te maken hebben met een perceptiewijziging binnen de eurozone zelf.

Nog maar 60% kans dat Griekenland een buitenstaander wordt

Volgens Michels is nog 60% kans dat Griekenland binnen de komende 12 tot 18 maanden gedwongen zal worden om de eurozone te verlaten.

Een tijdje geleden ging Michels nog uit van 90% kans op een Griekse exit, toen stond hem voor hem eigenlijk als een paal boven water dat de Grieken uit de euro zouden vliegen.

Michels verwijst naar een aantal recente verklaringen van de Duitse kanselier Merkel die verklaarde vastberaden te zijn om de euro kost wat kost te verdedigen, ook al zijn er een aantal speculanten die er nog steeds op rekenen dat Griekenland uit de eurozone zal vliegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content