Kansen op een grote wereldwijde recessie bedragen nu één op drie

De economische vooruitzichten moeten in snel tempo aangepast worden, zo waarschuwde Mohamed El-Erian. De hoofdeconoom van obligatiefondsbeheerder PIMCO is van mening dat de kansen op een wereldwijde recessie nu zijn opgelopen tot één op drie. Van enig optimisme is geen sprake meer.

De macro-economische indicatoren die in de afgelopen dagen werden gepubliceerd, schetsten inderdaad een weinig optimistisch beeld.

De Japanse economie groeide tijdens het tweede kwartaal nog met 1,40%, tegenover 5,50% tijdens het eerste kwartaal. De consensusverwachting lag op een groei met 2,30%.

Ook de Amerikaanse economie krijgt het moeilijk

De Philadelphia FED hield een rondvraag bij 48 vooraanstaande economen en paste op basis daarvan de economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten naar beneden aan.

Voor het derde kwartaal wordt nu nog gerekend op een groei van 1,60%. Voorzien werd er voor dit jaar nog uitgegaan van een groei van het BBP met 2,50%.

Voor het vierde kwartaal wordt nu nog gerekend op een groei met 2,20% in plaats van 2,60%. De werkloosheidsgraad zou slechts geleidelijk aan dalen, volgend jaar kan de kaap van 8% voorzichtig doorbroken worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content