Kansen op breakup eurozone nemen toe

Voorlopig lijken de kansen op uiteenvallen van de eurozone relatief gering. De Europese leiders hebben een stabiliteitsfonds van 750 miljard euro achter de hand om landen in de problemen ter hulp te snellen.

Dat fonds kan, indien nodig, nog bijgevuld worden. Toch lijken de kansen op een breakup van de eurozone toe te nemen. Met de name de Duitse belastingbetaler lijkt zich in toenemende mate te verzetten tegen steun aan landen die hun begroting niet onder controle gehouden hebben.

Enkele weken geleden was het nog ondenkbaar dat één of meer landen de eurozone zouden verlaten, maar die kansen lijken te zijn toegenomen. Steeds meer economen geloven dat de eurozone gedoemd is om te worden opgeblazen.

De Britse econoom Christopher Smallwood, consultant bij Capital Economics, publiceerde onlangs een rapport met als title “Why the euro-one needs to break up”. Nouriel Roubini, alias Dr. Doom, verkondigt al lang dat individuele landen gedwongen zullen worden om de euro te verlaten.

Financial Times commentator Gideon Rachman gelooft dat het moeilijk wordt om de Europese muntunie in de huidig vorm te handhaven. Cruciaal kan worden wanneer de Duitse er niet in slagen om de europartners te overtuigen van het nut van een nieuw reddingsmechanisme.

Mogelijk wordt een tussenoplossing gevonden, in de vorm van een muntunie op twee snelheiden: Euro-noord en euro-zuid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content