Kansen op Belgische default sinds 1 januari met bijna 20% gedaald

Op basis van de credit-default swaps met een looptijd van vijf jaar zijn de kansen op een Belgische default sinds 1 januari met bijna 20% gedaald.

Bij het begin van dit jaar stonden die credit-default swaps op een koers van 310,66, afgelopen vrijdag was dat nog 310,66. De daling ging gepaard met een stevige daling van de rendementen op de staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar.

Er zijn drie Europese landen waarvan de kansen op een default hoog blijven, het betreft meer bepaald Portugal, Griekenland en Spanje. Vooral in het laatste geval is er sprake van een fors verhoogd risico, de credit-default swaps zijn tot dusver met meer dan 32% gestegen.

Griekenland en Portugal zijn twee gevallen apart, in beide gevallen

is er weliswaar sprake van een beperkte daling van de koersen van de credit-default swaps sinds in 1 januari, maar anderzijds blijven de verzekeringsproducten voor deze landen nog steeds peperduur.

Noorwegen, Zwitserland, VS en Zweden zijn veilige landen

Noorwegen geldt als het veiligste land in de wereld, een credit-default swap om zich te verzekeren tegen een faillissement van dit land bedraagt slechts 22,06 basispunten.

De Verenigde Staten doen het verrassend goed, wie zich wil verzekeren tegen een Amerikaanse default moet slechts 29,60 basispunten betalen.

Het was overigens al een tijdje geleden dat de koersen van de Amerikaanse credit-default swaps onder de kaap van 30 punten zijn teruggevallen.

Opvallend is dat ook landen als Tsjechië en Rusland het relatief goed doen, beter zelfs dan België. In het geval van Nederland is er sinds januari sprake van een lichte daling van het risico op een default.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content