Kans dat QE3 binnen enkele weken effect zal hebben, is zeer klein
De index van de Amerikaans aankoopdirecteuren, wereldwijd nog steeds de meest toonaangevende conjunctuurprognose, bood in de afgelopen drie maanden volgens professor Stefan Duchateau weinig inspiratie voor een groeiscenario.
Drie opeenvolgende waarnemingen beneden het symbolische niveau van 50 duidden eerder op verhoogde kans op een contractie van de industriële sector.
Deze cijfers waren mogelijk vertekent door extreme weersomstandigheden maar gaven alleszins aan de Amerikaanse economie baat zou hebben met bijkomende monetaire maatregelen. De recente afkondiging van het QE 3 programma is hier dan zeker ook niet vreemd.
De mogelijke beschuldiging aan het adres van de Amerikaanse regering dat deze maatregelen – zo kort voor de presidentsverkiezingen- ook ten goede komen aan een bepaalde politieke agenda, is vanzelfsprekend snel geformuleerd maar is in dit geval eerder oppervlakkig.
ISM indicator terug naar 51,50
De kans dat QE 3 op enkele weken tijd reeds zijn effecten zal hebben in de reële economie is volgens professor Stefan Duchateau zeer klein.
De ISM-cijfers op zich vormden voldoende motivatie voor een stimulans van dergelijk omvang.
Het meeste recente cijfer dat op 1 october werd gepubliceerd bood een heel ander beeld. De ISM indicator steeg terug naar 51,50, een niveau dat terug in overeenstemming was met een scenario van matige groei en terug aansluiting vond met pre-indicatoren die door de FED-afdelingen in Chicago, New York en Philadelphia worden opgesteld.
De index liet een verbetering zien over gans de lijn , met een meerderheid aan deelindicatoren die wijzen op een (beperkte) verwachte stijging van de groei, inclusief de tewerkstellingsindicator.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier