Kan Draghi ook van september een goede maand maken?

De Europese beurzen noteren momenteel in het rood, met lichte verliezen voor de belangrijkste indices. Eigenlijk valt er vandaag dus opnieuw niet veel te beleven op de financiële markten, ook op de valutamarkten blijft het doodstil. Goud en olie worden iets goedkoper.

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft met zijn uitspraak dat de euro ten alle prijze zal overeind worden gehouden er voor gezocht dat augustus een relatief rustige en goede maand is geworden.

Vraag is of hem dat ook volgende maand gaat lukken. September belooft namelijk bijzonder spannend te worden.

Tessenderlo maakte vanmorgen 3,20% hogere omzet bekend

De omzet van het tweede kwartaal 2012 steeg met 4,0% tot 563,3 miljoen EUR dankzij sterke prestaties van Tessenderlo Kerley en Gelatine & Akiolis.

De omzet van de segmenten Andere Activiteiten en Minerale chemie lag nauwelijks lager dan vorig jaar. Kunststof leidingsystemen (PPS) en Profielen deed het minder goed dan vorig jaar doordat de activiteiten in de bouwsector bleven slabakken.

In de eerste helft van 2012 steeg de omzet tot 1,1 miljard EUR, of 3,2% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Net als in 2Q12 waren Tessendero Kerley en Gelatine & Akiolis de belangrijkste drivers, Minerale chemie en Andere activiteiten bleven stabiel en PPS en Profielen gingen achteruit.

De REBITDA daalde in 2Q12 met 8,2% tot 55,7 miljoen EUR tegenover dezelfde periode vorig jaar, een duidelijke verbetering in vergelijking met het eerste kwartaal.

Tessenderlo Kerley deed het heel wat beter en ook Gelatine & Akiolis lieten groei optekenen in het tweede kwartaal. Deze vooruitgang werd echter ruimschoots gecompenseerd door de veel lagere REBITDA voor Minerale chemie en Andere activiteiten en een terugval voor PPS en Profielen.

De REBITDA voor de eerste helft van 2012 kwam uit op 99,8 miljoen EUR, of 14,0% minder dan de eerste helft van 2011. De sterke prestatie van Tessenderlo Kerley was niet voldoende om de lagere REBITDA in de balans van de groep te compenseren, waarbij vooral de segmenten Minerale chemie en Andere activiteiten teleurstellende resultaten lieten optekenen.

Netto financiële schuld

De netto financiële schuld van de groep liep eind juni 2012 op tot 244,5 miljoen EUR tegenover 219,4 miljoen EUR eind december 2011.

Deze evolutie in de netto financiële schuld is hoofdzakelijk te verklaren door investeringen en belastingen enerzijds, gecompenseerd door kasstromen uit bedrijfsactiviteiten en de opbrengsten uit de verkoop van niet-strategische activa anderzijds.

Op basis van de netto schuldpositie en de REBITDA van de afgelopen twaalf maanden eind juni 2012, kwam de leverageratio uit op 1,4x (2,0 op basis van de notionele nettoschuld). De gearing bedroeg 30,5% eind juni 2012 (37,6% op basis van de notionele nettoschuld).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content