Kan Chinese groeivertraging in de hand worden gehouden?
Wat China betreft, is de vertraging evident, maar deze lijkt volgens Carmignac Gestion wel in de hand te worden gehouden. De verkopen in de vastgoedsector komen weer op gang en er is een schrootpremie voor de auto-industrie ingesteld op het platteland.
Dat zijn allemaal gerichte maatregelen die zijn genomen, naast de eerste renteverlaging die in de loop van de maand heeft plaatsgevonden.
De recentelijk bekendgemaakte economische cijfers bevestigen dat de economische bedrijvigheid op kwartaalbasis is toegenomen. De groei zou dit jaar moeten stabiliseren op circa 8% en zal volgend jaar ongetwijfeld iets lager uitvallen.
Beleggers misschien ten onrechte nerveus gemaakt
Deze context heeft beleggers nerveus gemaakt, en misschien meer dan nodig, aangezien enerzijds bij deze structurele vertraging van de Chinese economie de regering de situatie nog steeds in de hand heeft, en anderzijds meer dan waar ook ter wereld beschikt over een grote manoeuvreerruimte.
Met name lijkt het tempo van de hervormingen, vooral op financieel gebied, al te versnellen, ondanks een fase van wisseling van de politieke wacht.
Dat de opkomende markten beter zouden presteren dan de ontwikkelde markten sprak volgens Carmignac Gestion niet vanzelf, gelet op het mogelijk overslaan van de financiële stress in Europa naar de hele wereld; de grondstoffen zijn gedaald, maar mijnbouwbedrijven blijven investeren; meer ‘defensieve’ sectoren lijken aan de hoge kant gewaardeerd, maar bedrijven in meer cyclische sectoren hebben te kampen met een teruglopende orderportefeuille.
De langetermijnvisie blijft helder en laat groei en een verhoging van de levensstandaard in de opkomende landen verwachten. Voor Carmignac Gestion blijft dus de noodzaak bestaan de allocaties afgestemd te houden op de middellange termijn en tegelijkertijd de risico’s op kortere termijn te beheersen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier