Jurgen Ingels: ‘Ik geloof niet in digitale disruptie’
Het thema van de Investment Summit 2017 van Trends en Morningstar was “gamechangers”. Een dag vol presentaties voor professionele beleggers werd afgesloten met een debat, waarin Jurgen Ingels (B-Hive), Peter De Keyzer (Growth Inc) en Li Bing (CIBC) hun visie gaven over de gamechangers voor de toekomst.
Er is één gemeenschappelijke deler in wat Jurgen Ingels, Peter De Keyzer en Li Bing kwamen vertellen: technologie verandert de business. “Ik geloof niet in digitale disruptie”, stelt fintech-ondernemer Jurgen Ingels de aanwezigen gerust. “Ik geloof vooral in technologie die banken in staat zal stellen om de klanten sneller informatie te verstrekken en verder te helpen. Je moet het beschouwen als een ecosysteem. Technologie zal veel hindernissen van deze sector overwinnen.”
Ingels voegt eraan toe dat hij met zijn bedrijf Clear2Pay vroeger voor banken werkte, maar dat hij geen zicht had op de eindklanten. “Dat is eigenlijk niet ideaal. De banken zouden informatie van binnen hun eigen muren moeten zien te combineren met de informatie van buiten hun eigen muren. De infrastructuur van banken is vaak oud. Ze hebben noch het geld, noch de mensen, noch de tijd – want de fintech-spelers hijgen in hun nek – om de broodnodige nieuwe infrastructuur te bouwen.”
“Ik ben nogal fan van open source: 100.000 mensen die tegelijk aan die software werken. Er moet meer gedeeld worden. De banken denken nog te veel ieder voor zich. Erger nog: binnen een bank werken ze vaak nog met silo’s, waarbij de databanken van de verschillende divisies niet met mekaar communiceren. Dat moet veranderen. Data is erg belangrijk, net zoals ‘real time interaction’.”
China
In de rangschikking van grootste banken ter wereld volgens eigen vermogen zijn de Chinese banken de voorbije tien jaar stevig opgeklommmen. In 2007 stond CIBC op de zevende plaats en werden de topplaatsen bezet door Amerikaanse banken. In 2017 staat CIBC op de eerste plaats en staan er vier Chinese banken in de top vijf. Li Bing begint zijn exposé met die vaststelling.
“Het verhaal van de Chinese banken is een succesverhaal, maar toch zijn de winsten in 2016 gedaald. Een van de redenen is dat nieuwe spelers in de financiële sector de traditionele spelers uitdagen.” Li Bing verwijst onder meer naar Tencent.
Naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar verstuurden de Chinezen in 2017 46 miljard rode enveloppen via de populaire app WeChat, een stijging van 43 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De rode envelop is een traditie in China, waarbij mensen mekaar geld toestoppen bij feestelijke gelegenheden zoals het Chinese Nieuwjaar.
Bing: “7 procent van de Chinese bbp stamde in 2016 voort uit de interneteconomie. In 2010 was dat slechts 3,3 procent. China zal binnenkort de VS voorbij steken wat betreft uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. China is een van de landen waar e-commerce het meest in de samenleving is ingebed. Er zijn 720 miljoen internetgebruikers in China.” Om het kort te maken: er is nog enorm veel potentieel voor technologie in China.
Optimisme
Peter De Keyzer van Growth Inc. ziet veel redenen voor pessimisme, voorzichtigheid en scepticisme. Hij toont twee foto’s: één van Elon Musk en één van Donald Trump. “Donald bouwt een muur tussen Mexico en de VS. Elon zegt: “De aarde is niet groot genoeg voor ons” en hij wil mensen naar Mars brengen. Elon wil morgen beter maken dan vandaag. De korte termijn zal gedomineerd worden door Donald Trump, maar op de lange termijn is er reden voor positivisme. Zolang er voldoende Elons zijn op de wereld zal ik positief blijven. Biotechnologie, nanotechnologie, big data, fin tech,… het verandert zo snel dat er redenen zijn om optimistisch te zijn.”
Hij voegt er nog aan toe dat het zo is dat je het moet doen. “Op korte termijn pessimistisch zijn en de lat laag genoeg leggen, zodat je er met gemak over springt. Op de lange termijn optimistisch zijn, dan is er altijd iets de moeite waard om voor te werken.”
Investment Summit 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier