JPMorgan Chase heeft gevolgen implosie vastgoedzeepbel nog altijd niet verteerd

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag lager geopend, met redelijke verliezen voor de belangrijkste indices. Die verliezen lopen op tot in de buurt van driewart procent. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie viel opnieuw terug onder het niveau van 2%.

Grootste Amerikaanse bank imponeert niet met kwartaalcijfers

JPMorgan Chase maakte over het eerste kwartaal een grotere winst bekend dan waar de analisten op gerekend hadden. Per aandeel werd 1,31 dollar verdiend, tegenover een consensusverwachting van slechts 1,16 dollar. De totale nettowinst bedroeg 5,40 miljard dollar.

Bij de meeste activiteiten daalden echter zowel omzet als winst, inclusief bij de divisie investment banking. Als grootste bank in de Verenigde Staten worden de resultaten van JPMorgan Chase als een barometer voor de economie beschouwd. Het is bovendien de eerste grootbank die de kwartaalcijfers bekendmaakte. De resultaten overtuigden niet echt, de koers van JPM noteert ruim anderhalf procent lager.

De gevolgen van het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel

JPMorgan Chase heeft de gevolgen van de implosie vastgoedzeepbel nog altijd niet verteerd, zo verklaarde CEO Jamie Dimon. Die gevolgen zullen langer dan verwacht voelbaar blijven. De bank zette nogmaals 2,50 miljard dollar opzij voor gerechtelijke procedures gelinkt aan foreclosures.

Anderzijds waren er een aantal lichtpunten: de klanten bleven hun rekeningen van het gebruik van kredietkaarten en de aflossing van woonkredieten op tijd betalen. Het aantal nieuw toegestane woonkredieten steeg over de eerste drie maanden van dit jaar met 6%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content