Jobcreatie blijft achilleshiel van ons land

De jobcreatie door directe buitenlandse investeringen (166.343) in heel Europa daalde met 2% en bevindt zich nog steeds 15% onder het niveau van vóór de crisis (195.000).

In 2013 creëerde een buitenlands investeringsproject gemiddeld 42 banen, terwijl dat in de jaren vóór de crisis nog 60 jobs per project was.

Dat blijkt uit de elfde editie van de jaarlijkse ‘Barometer van de Attractiviteit’, die door EY gepubliceerd werd.

In België werd er wel een stijging opgetekend van het aantal gecreëerde banen van 2.939 naar 3.536, maar dat is geen reden tot euforie.

Met gemiddeld amper 20 gecreëerde jobs per investeringsproject, maar liefst 22 minder dan het Europees gemiddelde, staat België immers op een teleurstellende 14de plaats in het Europese peloton.

De reden daarvoor is ongetwijfeld de handicap die ons land heeft op het vlak van loon- en arbeidskosten. 64% van de buitenlandse bedrijven aanwezig in België, vindt de loonhandicap een probleem. 63% van hen wil een lagere belastingdruk.

Dat laat zich duidelijk merken door te kijken naar de verschillende sectoren waar buitenlandse investeerders hun pijlen op richten. Zo neemt de sector van marketing & verkoop op haar eentje al 65 projecten voor haar rekening, maar de jobcreatie is er verwaarloosbaar.

Daarnaast geeft vier op de tien van de ondervraagde bedrijfsleiders aan dat het fileleed en het gebrek aan infrastructuur een negatieve impact heeft op investeringsbeslissingen.

Bij de bedrijfsleiders die reeds in België zijn gevestigd, en vooral diegene in Brussel, wordt het mobiliteitsprobleem als bijzonder ernstig ervaren (één op twee).

Opmerkelijk is ook dat bijna 40% van de investeerders vindt dat er niet op een open en constructieve manier kan gedebatteerd worden tussen bedrijfsleven en politiek over het Belgische concurrentievermogen en bijhorende politieke beslissingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content