Joachim Fels (Morgan Stanley): “Schuldencrisis kan Duitsland en Frankrijk bereiken”

De Europese begrotingscrisis heeft zich tot dusver toegespitst op de ‘usual suspects’. Dat zijn op de eerste plaats de PIIGS landen, met vooral Griekenland en Ierland (afgelopen week) in de belangstelling. De vraag werd vaak gesteld of de kern van de eurozone – zeg maar Duitsland en Frankrijk – de probleemlanden al dan niet ter hulp moet schieten. Maar er dreigt meer onheil!

Joachim Fels (Morgan Stanley): “De schuldencrisis in Europa kan Duitsland en Frankrijk bereiken. Dat klinkt vandaag misschien ongeloofwaardig, maar toch valt een dergelijk scenario niet bij voorbaat uit te sluiten. De crisis kan zich inderdaad uitbreiden naar de kern van de eurozone.”

Een bijkomende handicap is dat landen als Duitsland en Frankrijk niet zo sterk zijn als ze op het eerst gezicht lijken. Fels: “In Duitsland is de regerende coalitie intern verscheurt en heeft ze bovendien haar meerderheid verloren. In Frankrijk wordt president Sarkozy met zware oppositie geconfronteerd wegens zijn pensioenplannen. In Frankrijk zijn er in 2012 verkiezingen en komt er misschien een nieuwe meerderheid. Slaat de crisis over naar de kern van de eurozone, dan zal de ECB de klappen moeten opvangen. Die koopt al obligaties uit de periferie en kan daarbovenop moeilijk ook nog eens de obligaties van de kernlanden gaan opkopen. Ik verwacht dat deze herfst nieuwe uitdagingen voor de eurozone gaat meebrengen en die beloven niet veel goeds.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content