Jim O’Neill van Goldman Sachs begint te twijfelen aan China

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in het rood, met verliezen die voor de belangrijkste beursindices relatief hoog kunnen oplopen. Sommige beurzen bieden echter beter weerstand dan andere, maar het algemene beeld is toch duidelijk negatief.

Industriële output in Japan onverwacht gedaald, economie vertraagt

De industriële output in Japan is in juli onverwacht gedaald, hetgeen aangeeft dat de economische groei aan het vertragen is.

Ook de Zuid-Koreaanse industriële output kwam lager uit. De economen verwachten dat de macro-economische cijfers in de komende maanden verder gaan verslappen.

Zijn mindere resultaten van Chinese economie al ingecalculeerd?

De aandelenmarkten hebben het goed gedaan de afgelopen tijd, met één opvallende uitzondering: China. Jim O’Neill van Goldman Sachs vraagt zich af of sceptici over China soms toch gelijk hebben en of investeerders mindere resultaten van de Chinese economie inmiddels hebben ingecalculeerd.

Dit brengt O’Neill tot het herberekenen van verschillende scenario’s van economische groei in China het komende decennium. Zelfs een zogeheten ‘harde landing’ met fors lagere groei dan het afgelopen decennium zal inhouden dat de economie groeit van 7.300 miljard dollar eind 2011 tot 13.500 miljard dollar in 2020.

Een optimistischer scenario zou het brengen tot 25.680 miljard dollar, en dat zou meer kunnen zijn dan de VS tegen die tijd.

De lage aandelenmarkt kan het gevolg zijn van het idee dat direct investeren in Chinese aandelen niet de manier is om van de Chinese groei te profiteren. Hoe het ook zij: “Even in a really persistently weak Chinese nominal GDP scenario, the numbers increase quite a lot, creating plenty of income for some.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content