Jim O’Neill (Goldman Sachs): “Afrika is de nieuwe economische groeipool”

De economische situatie in de BRIC-landen, de vier traditionele groeilanden Brazilië, Rusland, India en China, is minder gunstig dan enkele jaren geleden. In China dreigt een serieuze groeivertraging, de andere landen worden stuk voor stuk met problemen geconfronteerd.

Het feit dat de Shanghai Composite Index vorig jaar met meer dan 20% daalde, zegt waarschijnlijk genoeg. Waar zijn dan wel nog economische groeikansen weggelegd?

Jim O’Neill (Goldman Sachs): “Afrika is de nieuwe economische groeipool geworden, 5 van de 20 snelst groeiende landen lagen in 2011 op het zwarte continent. Ghana liet een groei met 13,50% optekenen, in Eritrea, Ethiopië en Mozambique groeide de economie vorig jaar met respectievelijk 8,20%, 7,50% en 7,20%. Uiteraard moet dit hoge groeitempo nog bevestigd worden, daarvoor is het noodzakelijk dat de niet-BRIC markten beter gaan presteren op het vlak van economische politiek, op het vlak van onderwijs en van technologie.”

Goldman Sachs richtte op 28 februari van vorig jaar het N-11 Equity Fund op, een fonds dat investeert in snelgroeiende niet-BRIC landen. Het fonds verloor vorig jaar 10,70% sinds de start, terwijl het Goldman Sachs BRIC Fund 24,30% van zijn waarde verloor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content