Japanse machinebestellingen in augustus opnieuw gestegen

In Japan zijn de bestellingen voor nieuwe machines, een belangrijke index die de investeringsbereidheid van de bedrijven meet, in augustus lichtjes gestegen. De stijging was echter minder uitgesproken dan verwacht.

De orders voor nieuwe machines zijn in augustus met 0,50% gestegen tot een totaal bedrag van 668,10 miljard yen, zo maakte de overheid vanmorgen bekend. De consensusverwachting lag op een stijging van de bestellingen met 2,30%.

Er was niettemin sprake van een gevoelige verbetering ten opzichte van juli, want toen daalden de machinebestellingen nog met 9,30% tot het laagste niveau sinds de index in 1987 voor het eerst werd opgesteld.

Uit de evolutie van de machineorders kan worden opgemaakt dat de Japanse bedrijven terughoudend blijven wat investeringsbeslissingen betreft. Vooral producenten van auto-onderdelen van staalbedrijven bestelden meer nieuwe machines.

Chiwoong Lee, hoofdeconoom voor Goldman Sachs in Tokio, blijkt uit de cijfers dat de Japanse economie weliswaar aan het uitbodemen is, maar dat er van een fors herstel nog geen sprake is.

Economisch blijft het beeld dan ook fragiel. De kern-orders, zonder rekening te houden met de volatiele scheepbouwers en de nutsbedrijven, stegen eveneens met 0,50%. Alleen een weer aantrekken van de export kan de Japanse economie in een stroomversnelling brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content