Ivan Van de Cloot (Itinera): Op vlak van risicobesef is een soort dualiteit gegroeid

Op het vlak van geld en beleggen leven we in een wat vreemde tijd. Enerzijds sparen de Belgen in snel tempo, maar anderzijds draait de beurs ook weer op volle toeren. Die tweespalt lijkt op het eerste gezicht moeilijk uit te leggen.

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom Itinera: “Ik stel inderdaad een soort dualiteit vast, waarbij het defensief sparen schril afsteekt tegen de wilde rit op de financiële markten. Sommige beleggers lijken geen enkele les te hebben geleerd, ze jagen de beurskoersen maar ook de prijzen voor grondstoffen zoals olie, koper enzovoort weer de lucht in. Ze laten met andere woorden het casino weer draaien. Een bepaalde groep mensen is echter veel voorzichtiger geworden en geeft de voorkeur aan het veilige spaargeld.”

Als rationeel econoom merkt Van de Cloot op dat de wereld risicovoller is geworden dan voor de crisis: “Het aantal risico’s is duidelijk toegenomen. Men is niet meer zeker van zijn job, de overheden hebben zich diep in de schulden moeten steken om het financieel systeem te redden en zo zijn er nog wel een aantal onzekerheden. We stellen echter vast dat de mensen verdeeld reageren op deze situatie: sommigen hebben een trauma opgelopen en kiezen voor een voorzichtige aanpak, anderen willen hun geleden verliezen zo snel mogelijk weer ophalen. Deze dualisering is een opmerkelijk gevolg van de kredietcrisis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content