Ivan Van de Cloot (Itinera): “Hou de knipperlichten in de gaten”

Hoe weten we wanneer ons land in de gevarenzone is beland, zodat België hetzelfde lot kan ondergaan als Griekenland? Zaak is om een aantal knipperlichten in de gaten te houden. Sommige van die knipperlichten zijn nog geruststellend, maar sommige zijn ook ronduit zorgwekkend.

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom Itinera: “Een knipperlicht dat al roodgloeiend staat, is dat van de overheidsschulden. België scoort op dat vlak nog minder goed dan Portugal. Bovendien valt hier op korte termijn weinig aan te doen. Qua tekort op de begroting scoren we beter dan Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Griekenland. Dit knipperlicht zie ik op oranje staan. De handelsbalans plaats ik vervolgens op flets oranje, we zitten hier nog altijd veilig maar niet zo veilig als toen we nog een overschot realiseerden. Ten vierde is er het politieke knipperlicht, dat een subjectief knipperlicht is. Het zal duidelijk zijn dat het politiek verhaal ons niet verder helpt. Overigens komt het er op aan om zo veel mogelijk de knipperlichten te vermijden. Een crisis als BHV kunnen we dus missen als kiespijn.”

Er is tenslotte nog een laatste knipperlicht dat vaak aan onze aandacht ontsnapt. Van de Cloot: “Officieel staan onze banken nog bloot voor 2,80 miljard dollar aan Griekenland en 58,20 miljard dollar aan de PIGS? maar hier zit Fortis niet meer bij sinds het BNP Paribas is. Nochtans is BNP Paribas ook nog steeds een risico voor onze belastingbetalers. Indien deze bank erbij geteld wordt: 8,3 miljard dollar aan Griekenland en 119,80 miljard dollar aan de PIGS. De exposure aan de PIGS is voor Belgische banken groter dan gemiddeld in europa, meer bepaald 20% van de obligatieportefeuille tegenover 10% in Europa. Of met andere woorden: er zijn voldoende knipperlichten die ons dwingen op de hoede te zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content