Italië voelt zich voldoende gewapend om crisis te voorkomen

Terwijl Griekenland nog steeds niet is gered, kijken de financiële markten al verder naar landen binnen de eurozone die mogelijk binnenkort in de problemen gaan raken.

Italië wordt als een kanshebber getipt, maar het land zelf voelt zich voldoende gewapend om een crisissituatie te voorkomen. Nochtans moet het land, evenals Griekenland trouwens, met een aantal handicaps afrekenen.

Italië heeft eveneens een hoge schuldengraad, weinig vooruitzichten op economische groei en een premier die regelmatig in opspraak komt. De fundamenten onder het land lijken dus eerder wankel.

Toch maken de Italianen zich veel minder zorgen als de Grieken. Italië beschikt namelijk over meer troeven dan Griekenland. Die troeven omvatten onder andere hoge spaartegoeden, een stevige toeristische basis, een aantal bedrijfsnamen met een wereldwijde draagkracht en, vooral, de ervaring om zich steeds meer uit moeilijke situaties te redden.

De financiële markten lijken Italië gelijk te geven. Fitch bevestigde onlangs de kredietrating voor het land, waardoor het minder rente op zijn overheidsschulden moet betalen als Griekenland. Daarnaast is de looptijd van de Italiaanse schulden langer dan de Griekse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content