Italië moet weer (veel) meer rente betalen op kortlopende staatsobligaties

Vandaag was eens te meer geen goede dag voor perifere Europese staatsobligaties. Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligaties kwam uit op 5,89%, of een stijging met 9 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Daarmee nam de spread met bunds weer met 15 basispunten tot 421 basispunten.

De daling van de Spaanse obligatiekoersen had onder andere te maken met het feit dat het Internationaal Monetair Fonds vandaag verklaarde dat het land meer overheidsgeld zal moeten gebruiken om de balansen van de banken te versterken. Die banken worden steeds meer geplaagd door probleemkredieten.

Dat bleek vanmorgen trouwens opnieuw bij de publicatie van de kwartaalcijfers van Santander. Op 31 maart bedroeg het percentage slechte kredieten in de portefeuille van de bank 8,90, tegenover 8,47 op 31 december. Bovendien daalde de winst uit het Spaanse netwerk van Santander met 73%.

Italiaanse obligaties hebben dit jaar 8,80% opgebracht

Italië veilde vandaag voor een bedrag van 8,50 miljard aan staatsobligaties met een looptijd van zes maanden. De obligaties raakten geplaatst, maar dan aan een hogere rentevoet. Die bedroeg 1,772%, tegenover 1,119% bij een gelijkaardige veiling op 28 maart.

Toch kon de vraag naar de obligaties bevredigend worden genoemd. Gianluca Ziglio, interest-rate strategist bij UBS in Londen, is van mening dat Italië ook morgen met succes zal kunnen veilen. Italiaanse obligaties hebben dit jaar 8,80% opgebracht en waren Ziglio dus een goede belegging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content