Is huidige eurozwakte toch overdreven?
De huidige zwakte van de euro kan volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas door een aantal elementen verklaard worden. Eerst en vooral is de marktconsensus dat de Amerikaanse economie in betere doen is dan de Europese.
Dat is momenteel zeker zo maar daarbij mogen we niet vergeten dat de Amerikaanse economie een veel grotere portie stimulus kreeg toegediend dan de Europese waar er nog steeds druk wordt bespaard. Noch dat ook de Europese economie ergens een bodem zou moeten bereiken in de tweede jaarhelft.
Daarbij veronderstelt de markt ook dat de Amerikaanse qe (de USD 85 miljard die de fed iedere maand in de markt pompt) stilaan zal gaan ophouden en dat de ECB door de zwakte van de Europese economie verplicht zal worden om over te gaan tot één af andere vorm van QE. Of met andere woorden dat de Europese Centrale Bank een meer soepel monetair beleid zal gaan voeren dan de Amerikaanse.
En dat is gegeven de geschiedenis en vooral ook de verschillen in mandaat tussen de beide central banken toch wel een stevige veronderstelling waar we toch wel wat vraagtekens durven bij plaatsen.
De huidige realiteit is immers dat de balans van de Fed de laatste maanden met USD 500 miljard is geexpandeerd terwijl die van de ECB met een gelijkaardig bedrag in gecontracteerd omwille van de terugbetaling van de LTRO.
Daarbij komt ook nog dat Europa op gebied van handel een record overschot heeft met de rest van de wereld. Dit alles zou kunnen betekenen dat de huidige eurozwakte wat is overdreven en dat de kans niet denkbeeldig is dat we binnenkort de andere kant opgaan.
Het is trouwens interessant op te merken dat waar tot voor kort stijgende aandelenmarkten 1 op 1 waren gecorreleerd met een hogere EUR/USD waar het omgekeerde nu het geval lijkt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier