Is het wondermiddel om inflatie aan te pakken gevonden?

Als de Japanse economie in 2013 positieve verandering laat zien en als het jaar daarna het einde van de deflatie in zicht komt, zijn dat Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy bij ING Investment Management, aanwijzingen dat een beleid van actieve vraagstimulering nodig is om uit een situatie van deflatie te komen.

Wellicht geeft dat beleidsbepalers in andere delen van de wereld ook een reden om hun bezuinigingsagenda in te wisselen voor een reflatieagenda.

Dit zou de groei van de wereldeconomie in de komende jaren sterk ondersteunen en zou zich uiteindelijk vertalen in verrassend sterke bedrijfswinsten en rendementen op de financiële markten.

Natuurlijk bestaat ook de kans dat de nieuwe beleidsaanpak van Japan zal mislukken. In dat geval zal de wereld in een nog sterkere verwarring achterblijven dan nu al het geval is. Het zou betekenen dat het wondermiddel om van deflatie af te komen nog steeds niet gevonden is.

Het economisch denken zou zich nog verder moeten vernieuwen om niet alleen Japan, maar ook de wereldeconomie de weg naar duurzame groei te laten inslaan. We leren er zeker van en laten we hopen dat de resultaten voor de verandering eens meevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content