Is de Europese soevereineschuldcrisis al vergeten?

Laten we niet te hard van stapel lopen, aldus Dexia. Sinds midden januari zijn de markten de kwalen die tot de zwaarste naoorlogse staatscrisis hebben geleid, blijkbaar vergeten.

Die kentering is volgens Dexia toe te schrijven aan verschillende factoren. Ten eerste is de ongerustheid over de financieringscapaciteit van Spanje en Portugal verdwenen.

De aandelenmarkten hebben het jaar heel sterk ingezet. Zeker in Europa, waar de Eurostoxx 50 met 9,63 % gestegen is (slotkoers op 16-02-2011).

Door de verwachte groeivertraging in China en de inflatiedruk in India en China hebben de opkomende markten een mindere periode achter de rug.

Beide landen zijn er volgens Dexia immers in geslaagd zich zonder al te veel moeite te herfinancieren op de markten. Het bewijst dat ze, ondanks enige kwetsbaarheid, tegen redelijke rentevoeten een beroep kunnen doen op de kapitaalmarkten.

Bovendien hebben Japan en China laten verstaan dat ze graag schulden van de Europese landen in moeilijkheden zouden kopen, wat getuigt van hun vertrouwen in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content