Is China een economische mastodont of een reus op lemen voeten?

Is China een economische mastodont of een reus op lemen voeten? Op die vraag is nog altijd geen definitief antwoord geformuleerd. Nochtans is het zeer belangrijk om het antwoord op die vraag te kennen.

Het is namelijk één van de macro-economische indicatoren die zowel politici als economen en bedrijfswereld bezighoudt. Sommige analisten spreken in verband met China van een zeepbel die ongekende proporties heeft aangenomen.

Gordon Chang, bij Forbes een gewaardeerd columnist en China-kenner, is van mening dat beiden waarschijnlijk juist zijn. Er zijn namelijk twee belangrijke problemen die zich stellen.

Op de eerste plaats heeft de Chinese economie te veel stimulansen gekregen. Het betreft een totaal bedrag van 1100 miljard dollar, of 24% van het BBP.

Dat is veel meer dan de 787 miljard dollar die de VS in de economie stopte. Dat bedrag stemt slechts overeen met 5,50% van het BBP. Volgens Chang gaan dergelijke stimulansen steeds met onevenwichten gepaard.

Bovendien mag niet worden vergeten dat China onmogelijk kan worden losgekoppeld van het westen, zeker niet van de VS. De VS moet Chinese producten blijven kopen, terwijl China Amerikaanse staatsobligaties moet blijven kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content