Is CAC40 op weg naar de 4500 punten tijdens het eerste kwartaal van 2014?

In de huidige economische context, die in het teken staat van een lage voorziene groei in Europa in 2014, zullen de meeste Europese beurzen, net zoals de CAC40, volgens Saxo Bank nog sterker de evolutie van de Amerikaanse beurzen volgen.

De Amerikaanse economie zou immers met 3% kunnen stijgen in 2014 door een structurele en budgettaire heropleving.

Wat de Parijse CAC40 index betreft, is een stijging tot het niveau van september 2008 van 4.500 punten mogelijk. Maar welke zijn nu precies de vectoren die deze stijgende tendens zullen bepalen tijdens de komende maanden?

Eerst en vooral zou de Amerikaanse groei de Europese beursindexen een duw in de rug moeten geven dankzij de daling van de werkeloosheidsgraad, de terugkeer van grote investeringen in de privésector en de daling van de overheidsuitgaven.

De Amerikaanse beursindexen staan momenteel op recordhoogtes zoals de Dow Jones die genoteerd staat aan 16.520 punten.

Anderzijds zouden de goede resultaten van de belangrijkste CAC40 bedrijven ook kunnen zorgen voor een heropleving van de Parijse index.

De bankaandelen van de CAC40 presteerden bovenmaats in 2013 met stijgingen tussen de 30 en 50 procent. Zo ging BNP Paribas er met 33% op vooruit, Société Générale met 49% en de bank en verzekeraar AXA met 50%, dankzij de honger naar risico en de massale aankoop van dynamische en zelfs cyclische waarden.

Deze tendens zal zich waarschijnlijk verder zetten tijdens het eerste kwartaal van 2014.

Technisch bekeken evolueert de CAC40 index in een stijgend kanaal sinds juni 2012, tussen de steun- en weerstandsniveaus die in de grafiek hieronder voorgesteld worden als twee gelijklopende zwarte lijnen.

De koers van de CAC40 zou in de nabije toekomst kunnen blijven stijgen met een objectief van om en bij de 4.500 punten voor het eerste kwartaal van 2014.

De mobiele gemiddelden bevestigen volgens Saxo Bank dit stijgend vooruitzicht. Mocht dit scenario werkelijkheid worden, dan volgt er een winst van 160 punten ofwel +3,7% op de CAC40 die dan stijgt van 4.340 punten naar 4.500 punten.

Als er echter minder risico dan nu genomen zal worden, zou de CAC40 in een dalende tendens kunnen belanden wanneer en enkel wanneer het niveau van 4.150 punten behaald wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content