Is Amerikaanse huizenmarkt opnieuw aan het verzwakken?

De gisteren gepubliceerde cijfers over de ‘pending home sales’, de opties afgesloten voor de aankoop van een huis, vielen zwaar tegen. Na negen maanden van gestegen cijfers was er in november opnieuw sprake van een daling.

De National Association of Realtors, de vereniging van huizenbezitters, meldde dat de ‘pending home sales’ met 16% zijn gedaald, waar de analisten maar op een daling met 2% hadden gerekend.

Het fiscaal voordeel verbonden aan de aankoop van huis werd weliswaar verlengd van 30 november tot 30 april, maar blijkbaar kijken kandidaat-kopers toch liever nog even de kat uit de boom.

Dat betekent dat de huizenmarkt vooral wordt rechtgehouden met overheidssteun en dat kan bezwaarlijk een gezonde situatie genoemd worden. Overigens vielen eerder ook al de verkopen van nieuwe huizen tegen.

Jennifer Lee, senior econoom bij BMO Capital Markets, merkt op dat de vastgoedmarkt dit voorjaar op eigen benen zal moeten staan, maar twijfelt of dat inderdaad gaat lukken.

Een tweede crisis in de vastgoedmarkt valt dus niet bij voorbaat uit te sluiten. Toch dient er rekening te worden gehouden met het feit dat het winter is, pas in de lente krijgen we weer een echt duidelijk beeld van de vastgoedmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content