Invloed centrale banken op wereldeconomie veel groter dan algemeen gedacht

Volgens voorzitter Fred Smith van Federal Express is de invloed van de FED en de andere centrale banken op de wereldeconomie veel groter dan algemeen wordt aangenomen. De centrale banken hebben er voor gekozen om massaal geld in het systeem te pompen.

Daardoor komt er veel geld beschikbaar, geld dat niet altijd in de economie wordt geïnvesteerd. Een deel van dat geld vindt zijn weg naar de grondstoffenmarkten, waardoor speculatieve zeepbellen ontstaan.

Een deel van de stijging van de olieprijs kan zo op rekening van de speculanten worden geschreven.

Verschuiving in de manier van transport

Een hogere olieprijs brengt mee dat producten die door de lucht worden vervoerd uitgedrukt in kilo’s minder waard worden. De verhouding van gewicht en olieprijs is bepalend voor de prijs van goederen die door de lucht worden vervoerd. Wanneer die prijs te hoog wordt, zal men alternatieven onderzoeken.

Eén van die alternatieven kan het vervoer over het water zijn. Deze manier van transport is de afgelopen jaren dankzij een geperfectioneerd containersysteem populairder geworden. Op die manier beïnvloeden de centrale banken de wereldhandel veel sterker dan ze zelf durven vermoeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content