TSMC is een aantrekkelijk geprijsd juweeltje

De vraag naar microchips was de jongste jaren groot en die trend zal de komende jaren doorzetten.
Menig onderzoeksbureau rekent op een verdubbeling van de omvang van de chipmarkt, van circa 600 miljard in 2024 naar ten minste 1.200 miljard dollar tegen het einde van dit decennium. De auto van de toekomst, die volledig elektrisch en waarschijnlijk autonoom zal kunnen rijden, stuwt de vraag naar chips. Ook het aantal slimme apparaten die met internet zijn verbonden, zal stevig blijven groeien. Daarnaast wordt steeds meer gebruikgemaakt van clouddiensten. Datacenters, die vol zitten met chips, schieten daardoor als paddenstoelen uit de grond.
De Taiwanese chipgigant TSMC is goed gepositioneerd om te profiteren van die trend. Het aandeel beschikt over een sterk trackrecord: een belegging in TSMC leverde de afgelopen tien en vijf jaar een gemiddeld rendement van respectievelijk 26,5 en 32,5 procent per jaar op. Warren Buffett heeft TSMC weleens een van de best geleide en belangrijkste bedrijven ter wereld genoemd.
TSMC is de grootste producent van chips op bestelling ter wereld. In zijn klantenbestand staan zeer bekende spelers, zoals Apple, AMD, Qualcomm, Broadcom, Tesla en ook Nvidia, de koning van de artificiële intelligentie (AI). Dat klanten kiezen voor TSMC, dankt het aan de technologische voorsprong die het Taiwanese bedrijf heeft opgebouwd. Het productieproces is een zeer complexe aangelegenheid en vereist innovatiekracht en flinke investeringen. Door de jaren heen zijn daardoor steeds meer producenten afgehaakt. Op de markt voor rekenchips zijn er bijvoorbeeld nog maar drie grote spelers over: TSMC, Intel en Samsung. Die laatste twee hebben het zwaar. Dat komt volgens analisten onder andere doordat TSMC veel efficiënter kan produceren.
TSMC boekte in het vierde kwartaal van 2024 een omzet van 27,9 miljard dollar, een toename van 37 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Door onder meer de sterke vraag naar AI-chips en de toegenomen bezettingsgraad van de productiecapaciteit, dikte de nettowinst met 57 procent aan, naar 11,6 miljard dollar. Dat resulteerde in een nieuw recordjaar voor de onderneming.
Sinds de beursgang in 1994 heeft TSMC een jaarlijkse omzetgroei van 18,2 procent en een jaarlijkse winstgroei van 17,9 procent weten te realiseren, en de bedrijfsleiding ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Bij de publicatie van de jaarcijfers stelde TSMC als doel dat de omzet de komende vijf jaar gemiddeld met minimaal 20 procent per jaar moet groeien. Vooral AI-chips zouden, met een gemiddelde groei van 40 procent, de resultaten moeten stuwen. Daarvoor zijn behoorlijk wat investeringen nodig, en die zijn er dan ook. Voor het boekjaar 2025 kondigde TSMC een investeringsbudget van 38 tot 42 miljard dollar aan.
Conclusie
TSMC heeft een sterke balans, boekt hoge marges en heeft een dominante positie op een groeimarkt. Bij een geschatte koers-winstverhouding van 15 in 2025 is het aandeel met de huidige beurskoers en gezien de groeivooruitzichten goedkoop te noemen. Het dividend werd de voorbije tien jaar verhoogd. TSMC zien we als een kansrijke belegging, maar de ligging in Taiwan blijft natuurlijk een punt van zorg. Hoewel TSMC de productie uitbreidt naar de Verenigde Staten, Japan en Europa vindt het grootste deel nog altijd plaats in Taiwan, een land dat China beschouwt als een afvallige provincie. Zonder risico echter geen rendement.
Doe mee aan de Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 141,37 dollar
Ticker: TSM US
ISIN-code: US8740391003
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 733 miljard dollar
K/w 2024: 18
Verwachte k/w 2025: 15
Koersverschil 12 maanden: -1%
Koersverschil sinds jaarbegin: -28%
Dividendrendement: 1,9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier