Tip van de week: Sage Group
We rekenen erop dat de winst per aandeel ongeveer dubbel zo snel kan groeien door de toenemende schaalvoordelen.
Sage Group is een Britse leverancier van boekhoud- en ERP-software (enterprise resource planning). Het bedrijf biedt vooral cloudoplossingen voor boekhouding, financieel beheer, salarisadministratie, hr- en people management voor kleine en middelgrote bedrijven.
De kracht van Sage is het stabiele klantenbestand.De stabiele kasstroom wendt het bedrijf aan om te investeren in groei. Sinds 2018 is er een nieuw management, dat volop heeft ingezet op het uitbreiden van het dienstenaanbod door overnames, marketing, sales en de migratie naar de cloud. Door de hoge investeringen viel de winstgevendheid tijdelijk terug. Dat geeft een vertekend beeld, want de investeringen hebben wel degelijk een robuuster bedrijf opgeleverd.
Sage Group heeft sinds 2018 meer dan twintig bedrijven overgenomen om het productaanbod te verbreden en te verbeteren. Het laatste jaar werden enkele kleinere overnames gedaan. Onder andere Lockstep, dat boekhoudkundige uitwisseling tussen bedrijven automatiseert, Futrli, een softwarebedrijf voor kasstroomprognoses, en Bridgetown, software voor aanbestedingen, werden overgenomen. Verder werd de acquisitie van Spherics, software gespecialiseerd in de berekening van de CO2-voetafdruk, afgerond. De overnames maken voor Sage op twee manieren groei mogelijk. Ten eerste kunnen aan de bestaande klanten meer diensten worden aangeboden, waardoor de omzet per klant stijgt. Ten tweede krijgt Sage toegang tot de oude klanten van het overgenomen bedrijf.
Aangezien Sage wereldwijd ongeveer 10 procent marktaandeel heeft, is het groeipotentieel nog ruim voldoende. Vooral het marktaandeel in de Verenigde Staten is met 6 tot 8 procent relatief laag, tegenover 20 procent in West-Europa, krap 40 procent in Zuid-Europa en ruim 40 procent in Afrika. In de jongste zes maanden groeide de omzet in de VS met 14 procent.
Het uitgebreidere dienstenaanbod zorgt ervoor dat klanten minder snel overstappen. De software van Sage ondersteunt cruciale kantoorfuncties van kleine en middelgrote bedrijven, zoals boekhouding, salarisadministratie en personeelszaken. Naarmate bedrijven langer met Sage werken, worden steeds meer werkprocessen gekoppeld aan de software van Sage, waardoor een overstap lastiger en duurder wordt. Sage schat het klantverloop in op jaarlijks ongeveer 9 procent. Dat betekent dat de gemiddelde klant ongeveer elf jaar blijft.
Het speerpunt in de groeistrategie van Sage is het cloudgebaseerde product Intacct voor middelgrote ondernemingen. De ervaring leert dat de bestaande klanten bij dat product het trouwst zijn en jaarlijks meer betalen dan een jaar eerder. Vanuit de bestaande klanten wordt jaarlijks 5 procent meer omzet geboekt. Iedere nieuwe klant zorgt dus direct voor extra groei. Sage heeft de afgelopen jaren klanten overgezet naar het abonnementsmodel. Inmiddels heeft 81 procent van de klanten die overstap gemaakt.
Voor 2024 verwacht Sage 10 procent omzetgroei, die resulteert in 23 procent groei van de winst per aandeel. Analisten verwachten voor de volgende jaren dat de omzet jaarlijks 8 tot 9 procent kan groeien. We rekenen erop dat de winst per aandeel ongeveer dubbel zo snel kan groeien door de toenemende schaalvoordelen en de lagere noodzaak tot investeringen in de aankomende jaren.
Conclusie
De voorbije maanden is de koers zowat 20 procent teruggevallen door cijfers die niet aan de hoge verwachtingen voldeden. Dat heeft het aandeel weer redelijk gewaardeerd gemaakt, waardoor het koopwaardig is.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 1.087 pence
Ticker: SGE LN
ISIN-code: GB00B8C3BL03
Markt: London
Beurskapitalisatie: 10,91 miljard pond
K/w 2023: 31
Verwachte k/w 2024: 23
Koersverschil 12 maanden: +20%
Koersverschil sinds jaarbegin: -7%
Dividendrendement: 1,8%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier