Beleggingstip van de week: BAE Systems

© Getty
*  

Het Britse BAE Systems is het grootste en meest gespreide defensieconcern van Europa. Daardoor is het aandeel na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 lang niet zo sterk gestegen als Europese branchegenoten die meer regionaal- of productgespecialiseerd zijn. Rheinmetall, gestuwd door de gestegen Duitse defensie-uitgaven en de Oekraïense behoefte aan munitie en gevechtsvoertuigen, en Saab, dat 45 procent van de omzet op de Zweedse thuismarkt haalt, zagen hun koers stijgen met meer dan 200 procent. Bij BAE Systems was dat net geen 100 procent.


AE Systems kan zich, als enige Europees bedrijf,wel meten met grote Amerikaanse defensieconcerns als Lockheed Martin, Northrop Grumman en General Dynamics. Het haalt ruim 43 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten. Dat zal naar 47 procent gaan, als de vorig jaar aangekondigde overname van Ball Aerospace in de eerste jaarhelft is afgerond. Daarmee versterkt BAE niet alleen zijn Amerikaanse divisie, maar ook de militaire ruimtevaart-activiteiten daarin. Die markt zien de belangrijkste klanten van BAE Systems, het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse inlichtingendiensten, als een strategische prioriteit.

Ball Aerospace maakt satellieten en elektronische onderdelen als antennes, camera’s en lasertechnologie voor militaire communicatietoepassingen. Ruim 90 procent van de klanten zijn Amerikaanse overheidsinstituten en de ruimtevaartorganisatie NASA. De overname van Ball Aerospace kost BAE Systems 5,6 miljard dollar, waarvan ongeveer 4 miljard dollar met nieuwe schuld wordt gefinancierd. Daarmee stijgt de schuldgraad (financiële schulden tegenover ebitda) van minder dan 1 naar 1,7 tot 2,0, inclusief leaseverplichtingen en pensioenlasten. Dat is geen gevaar voor de dividendgroei en de aandeleninkoop.

Eind november verklaarde topman Charles Woodburn dat het defensieconcern voor de komende tien jaar een jaarlijkse gemiddelde omzetgroei van 5 tot 7 procent verwacht, dankzij enkele langlopende en kostbare projecten. De eerste is AUKUS, de samenwerking tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië rond nucleaire onderzeeërs om de positie in de Stille Oceaan te versterken. Bij de tradingupdate in november maakte BAE Systems bekend dat het 3,9 miljard pond voor de volgende fase (tot 2028) van dat onderzeeër-project heeft verkregen.De bouw en het onderhoud van de onderzeeërs zullen ook vijftien jaar daarna omzet opleveren.

Een ander project is de volgende fase in het Global Combat Air Programme, een samenwerking tussen Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk voor de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig dat in 2035 af moet zijn. Beide projecten verzekeren BAE Systems van een langdurige omzetgroei en een nog betere regionale spreiding.

Conclusie

Voor de korte termijn is de publicatie van de jaarcijfers op 21 februari belangrijker. In de aanloop daarnaartoe zijn de winstverwachtingen voor 2023 en 2024 opgetrokken. Voor 2023 gaat we uit van een winst per aandeel van 63 pence en voor 2024 van 70 pence. Dat levert een koers-winstverhouding voor 2024 op van net geen 17. Daarmee ligt de waardering van BAE Systems rond de niveaus van Lockheed Martin, Northrop Grumman en General Dynamics. Een veel verder oplopende waardering van BAE Systems is dan ook niet het basisscenario, maar de combinatie van jarenlang stijgende winstgroei, hogere dividenduitkeringen en inkoop van eigen aandelen maken BAE Systems in het huidige geopolitieke omstandigheden tot een defensief defensie-aandeel.

BAE Systems is in de huidige geopolitieke omstandigheden een defensief defensie-aandeel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 2.131 pence

Ticker: BAE GB

ISIN-code: VK0010272202

Markt: Londen

Beurskapitalisatie: 18,3 miljard pond

Verwachte k/w 2023: 32,5

Verwachte k/w 2024: 24,5

Koersverschil sinds 1/1: +2%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content