Tesla is beurslieveling af

© belga

Om marktaandeel te winnen, verlaagde Tesla dit jaar al verschillende keren zijn prijzen. Die strategie leverde resultaten op, zij het niet zonder neveneffecten. De Model Y is in veel westerse landen de meest verkochte wagen, en ook de Model 3, die een update kreeg, doet het goed. De prijzenstrategie werkt echter niet in het duurdere segment, waar Tesla met de Model S en de Model X marktaandeel verliest. Hoewel Tesla’s energie-efficiënter zijn, kunnen ze op het vlak van kwaliteitsbeleving niet concurreren met de premiummerken.

Het aantal leveringen steeg in het derde kwartaal met 27 procent, maar de stijging van de omzet uit autoverkopen (19,6 miljard dollar) bleef beperkt tot 5 procent. Dat wijst op een stevige margedruk. De brutomarge daalde naar 17,9 procent, tegenover 25,1 procent een jaar geleden.

De operationele marge daalde door de forse klim van de bedrijfsuitgaven (+43%) nog harder: van 17,2 naar 7,6 procent. Tesla investeert fors in nieuwe fabrieken en updates van bestaande fabrieken, om het productieproces goedkoper te maken. Netto bleef 1,9 miljard dollar over, 44 procent minder dan een jaar geleden.

De hoge kortingen zetten ook de kasstromen onder druk. Zo daalde de vrije kasstroom met 74 procent naar 848 miljoen dollar, terwijl op 2,4 miljard was gerekend. Tesla beschikt wel over een comfortabele nettokastpositie van 21,7 miljard. De hoge rente maakt financieringen fors duurder en dat drukt op de autoverkopen. Op 30 november starten de leveringen van de Cybertruck, waarvan Tesla er 250.000 per jaar hoopt te produceren. CEO Elon Musk verwacht dat het tot achttien maanden kan duren voor de Cybertruck een positieve bijdrage aan de kasstroom zal leveren.


Conclusie

De recente daling van het aandeel Tesla is relatief, want de koers staat nog dubbel zo hoog als een jaar geleden. Tegen ongeveer 50 keer de verwachte winst kan Tesla ons nog altijd niet bekoren. Het verkoopadvies houdt stand. In een analyse hebben we vorige week drie alternatieven voor het dure Tesla voorgesteld.


Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Koers: 211,99 dollar

Markt: New York Stock Exchange

Ticker: TSLA US

ISIN-code: US88160R1014

Beurskapitalisatie: 672,85 miljard dollar

K/w 2022: 67

Verwachte k/w 2023: 51

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +72%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content