Nvidia boekt recordomzet, maar stelt beleggers teleur met nieuwe omzetverwachtingen

Nvidia-CEO Jensen Huang | Foto: Getty

De AI-revolutie blijkt niet grenzeloos. De chipreus Nvidia, de marktleider in hardware voor artificiële intelligentie (AI), presenteerde opnieuw indrukwekkende kwartaalcijfers. Toch vielen de nieuwe omzetverwachtingen tegen voor sommige beleggers. Ondanks de enorme vraag naar AI-chips ging de koers van Nvidia nabeurs met ongeveer 4 procent omlaag. Dat wijst erop dat de euforie rond AI mogelijk begint af te nemen.

Voor het fiscale derde kwartaal, dat eindigde op 27 oktober, noteerde Nvidia een omzet van 35,1 miljard dollar, een stijging van maar liefst 94 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat lag ruim boven de gemiddelde analistenverwachting van 33,25 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 81 cent, eveneens beter dan de voorspelde 74 cent. Voor het huidige kwartaal verwacht Nvidia een omzet van ongeveer 37,5 miljard dollar. Hoewel dat boven de gemiddelde schatting van 37,1 miljard dollar ligt, hoopten sommige analisten op cijfers tot wel 41 miljard dollar. Daardoor kwam de nabeursreactie op Wall Street lauw over. Volgens Alvin Nguyen, analist bij Forrester Research, lijkt Nvidia bewust voorzichtig te zijn met zijn prognoses, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg. De vraag naar AI blijft op korte termijn onaangetast. Nvidia doet wat nodig is om zijn leidende positie te behouden.

Nvidia’s toekomst hangt grotendeels af van zijn nieuwste generatie chips, de Blackwells. De chips, die geavanceerder en efficiënter zijn dan hun voorgangers, zijn speciaal ontworpen om AI-modellen sneller te trainen en te draaien. Volgens CEO Jensen Huang is de vraag naar Blackwell “waanzinnig”, maar productieproblemen blijven een obstakel. Tijdens de conferentie naar aanleiding van de kwartaalresultaten zei Huang dat Nvidia meer Blackwells levert dan verwacht, ondanks uitdagingen in de toeleveringsketen. Toch zullen de productie- en ontwikkelingskosten op korte termijn de winstmarges drukken. De brutomarge daalt naar verwachting tot 73 procent, tegen 75 procent in het vorige kwartaal. Analisten verwachten echter dat de marges in de loop van volgend jaar weer naar het midden van de 70 procent zullen stijgen.

Ongeëvenaard

Het succes van Nvidia is onlosmakelijk verbonden met de AI-boom, waarbij techreuzen zoals Microsoft, Amazon en Meta miljarden investeren in datacenters om AI-modellen te trainen en te implementeren. Nvidia’s datacenterdivisie boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 30,8 miljard dollar, een stijging van 112 procent op jaarbasis. Toch vormt de afhankelijkheid van een klein aantal grote klanten, zoals Amazon Web Services en Microsoft, een zorgpunt. Die groep klanten was verantwoordelijk voor 50 procent van de datacenterinkomsten, een stijging ten opzichte van de 45 procent in het vorige kwartaal. Volgens Jacob Bourne, analist bij Emarketer, heeft Nvidia weinig marge voor fouten. De productie-uitdagingen rond Blackwell en de afhankelijkheid van een beperkt aantal grote klanten blijven belangrijke aandachtspunten.

Nvidia’s overwicht op de markt voor kunstmatige intelligentie is ongeëvenaard. Het bedrijf heeft zijn inkomsten in twee jaar verdubbeld en maakt nu meer winst dan het ooit aan totale inkomsten behaalde. De brutomarge van Nvidia steekt bovendien met kop en schouders boven die van de concurrenten uit. Zo ligt de marge van Advanced Micro Devices (AMD) 20 procentpunten lager, terwijl die van Intel niet eens de helft bedraagt. Nvidia dankt zijn positie aan een brede waaier van technologieën, waaronder chips, software en volledig geïntegreerde computersystemen. De producten van het bedrijf maken toepassingen zoals ChatGPT mogelijk, waarbij AI-systemen worden getraind om complexe taken te begrijpen en uit te voeren.

Volgens analisten van Citi overtroffen de resultaten de verwachtingen, maar ze benadrukken dat de vraag naar Blackwell-chips tot ver in 2026 groter zal blijven dan het aanbod. Bloomberg merkt daarentegen op dat de spectaculaire groeicijfers van Nvidia mogelijk hun limiet hebben bereikt. Toch benadrukt CEO Huang dat we nog maar aan het begin staan van het tijdperk van AI: “de toekomst van AI is groots en veelzijdig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content