Heeft Rheinmetall de top al gezet?
De afgelopen weken maakte Rheinmetall orders van meer dan 10 miljard euro bekend. Waarom leidde dit niet tot een recordkoers?
Het hele jaar bericht Rheinmetall al met grote regelmaat over nieuwe orders. Die variëren in grootte van 50 tot wel 600 miljoen euro. De afgelopen weken sleepte het Duitse defensieconcern twee nog veel grotere opdrachten binnen. Begin deze maand werd bekend dat het Duitse leger 6.500 militaire vrachtwagens voor een orderwaarde van 3,5 miljard euro heeft besteld. Anderhalve week eerder ontving Rheinmetall de grootste order uit zijn bedrijfshistorie. Vanaf 2025 zal het defensieconcern munitie leveren aan voornamelijk het Duitse leger, een order waarmee 8,5 miljard euro is gemoeid. En als voorlopig slotstuk was er de overeenkomst met Leonardo. Rheinmetall richtte een 50/50-jointventure op met zijn Italiaanse branchegenoot voor de ontwikkeling van een nieuwe tank. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt zou het samenwerkingsverband een order van 20 miljard euro voor een periode van vijftien jaar van de Italiaanse overheid binnen kunnen slepen. Rheinmetall en Leonardo hebben echter nog geen details over de contracten bekendgemaakt.
Ondanks die stroom aan positief nieuws staat het aandeel Rheinmetall zo’n 10 procent onder de recordkoers die in april werd bereikt. De recente koerszwakte heeft onder meer te maken met toegenomen politieke onrust in Frankrijk en de VS. Die kan negatieve effecten hebben voor de steun aan Oekraïne, waar Rheinmetall veel defensiemateriaal aan levert, en voor de eenheid binnen de NAVO. Een mindere Amerikaanse bemoeienis met Europese defensie kan er overigens wel voor zorgen dat Europa meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen defensie en daardoor meer gaat afnemen van zijn nationale ‘defensiekampioen’.
Na een koersstijging van zo’n 70 procent in de eerste helft van dit jaar is de koers-winstverhouding van Rheinmetall voor 2024 tot een stevige 25 opgelopen en ook dat maakt beleggers begrijpelijkerwijs iets voorzichtiger. Maar het orderboek is overvol en lag aan het eind van het eerste kwartaal al op meer dan 40 miljard euro en is sindsdien alleen maar opgelopen. Daardoor is er steeds beter zicht op de omzet- en winstontwikkeling voor de komende jaren. Als we die nieuwe orders verrekenen, dan is tegen 2026 een winst per aandeel van boven de 30 euro zeker niet onrealistisch met een omzetbandbreedte 13 à 14 miljard euro. De Duitsers willen in dat jaar een ebit-marge (bedrijfswinst/omzet) van meer dan 15 procent op deze omzet behalen. Als het bijvoorbeeld een winstmarge van 16 procent haalt, dan komen we uit op een winst per aandeel van 33 euro. Bovendien heeft Rheinmetall een sterke balans. De verhouding tussen de netto-schuldpositie en de ebitda (bedrijfskasstroom) is 1.
Een herhaling van de stormachtige koersontwikkeling van de eerste helft van 2024 ligt bepaald niet voor de hand, maar Rheinmetall heeft nog jaren van stevige groei van omzet, winst, kasstroom en dividend voor de boeg, waardoor het prima in de huidige waardering kan groeien. Dus laat de koers nog wat verder corrigeren en we hebben weer een mooie instapkans (rating 2B).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier