Gigantische koersdreun voor Adyen

© Getty

Hoewel de verwachtingen na de teleurstellende jaarcijfers niet hooggespannen waren, werd de markt toch verrast door de scherpe vertraging bij Adyen.

In het eerste halfjaar verwerkte het bedrijf voor 426 miljard euro aan betalingen (+23%). Het groeitempo in de tweede helft van 2022 lag nog op 41 procent. De omzet steeg met 21 procent naar 739,1 miljoen euro, tegen een plus van 30 procent in de voorgaande zes maanden. Analisten rekenden op een veel sterkere omzet- en volumegroei van respectievelijk 28 en 34 procent. Vooral de activiteiten in Noord-Amerika stelden teleur, met bijna een halvering van de omzetgroei naar 23 procent.

Volgens Adyen groeien zijn digitale klanten minder hard en richten ze zich meer op kostenbesparingen. Ook wijst het bedrijf op de scherpere prijsconcurrentie in de markt en het gemis aan verkooppersoneel vanwege de krappe arbeidsmarkt. Adyen maakt wel een inhaalslag en heeft 551 werknemers aangetrokken, waarmee het personeelsbestand is gestegen naar 3.883 voltijdse krachten.

De operationele lasten stegen met 66 procent vergeleken met vorig jaar. Als gevolg daarvan daalde de bedrijfskasstroom (ebitda) met 10 procent naar 320 miljoen euro, ruim onder de analistenconsensus van 375 miljoen euro. De marge is teruggelopen van 59 naar 43 procent. Dankzij hogere rente-inkomsten bleef de nettowinst gelijk op 282 miljoen euro. Zoals gebruikelijk geeft Adyen geen winstprognose. Wel herhaalde de onderneming haar doelen op de middellange termijn van een omzetgroei van circa 25 tot 30 procent en een ebitda-marge van meer dan 65 procent.

Het management wijst voor het eerst op toenemende prijsconcurrentie op de belangrijke Amerikaanse markt. Dat roept vragen op over het margepotentieel op de langere termijn.

Conclusie

Beleggers zorgden voor een massale uitverkoop met een koerstuimeling van bijna 39 procent in een dag tot gevolg. Is dit een unieke koopkans? Goedkoop is het aandeel nog altijd niet, tegen circa 38 keer de verwachte winst. Verder dan het advies ‘afwachten’ gaan we niet.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 791 euro

Ticker: ADYEN NA

ISIN-code: NL0012969182

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 24,26 miljard euro

K/w 2022: 43

Verwachte k/w 2023: 38

Koersverschil 12 maanden: -50%

Koersverschil sinds jaarbegin: -39%

Dividendrendement: –

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content