Geslaagd experiment bij Netflix

. © Getty Images

Netflix’ experiment met het delen van paswoorden en advertentieabonnementen draait erg goed uit. De streamer kreeg er meer nieuwe klanten bij dan verwacht. Sinds enige tijd moet extra worden betaald om een Netflix-account te delen. Netflix stelde in twaalf markten een goedkopere abonnementsformule beschikbaar. In ruil moeten de gebruiker advertenties gedogen. Die formule bleek een groot succes: 30 procent van de nieuwe klanten koos ervoor.

Netflix kreeg in het derde kwartaal 8,8 miljoen betalende klanten bij, meer dan de verwachte 6 miljoen. Dat brengt het totaal op 247,2 miljoen, 10,8 procent meer dan een jaar eerder. Daardoor steeg de omzet met 8 procent, naar 8,54 miljard dollar, en de nettowinst met een vijfde, naar 1,68 miljard.

Netflix heeft voldoende vertrouwen in zijn sterke marktpositie, om de prijzen op te trekken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Bij de duurste abonnementen komt er respectievelijk 3 dollar en 2 euro bij.

Door de langdurige staking van de scenaristen en de acteurs in Hollywood investeerde Netflix noodgedwongen minder in content. Dat had een positieve impact op de kasstromen, maar volgend jaar volgt onvermijdelijk een inhaalbeweging. De prognose voor de vrije kasstroom in 2023 is verhoogd van 5 miljard naar 6,5 miljard dollar. Ook in 2024 zal de vrije kasstroom positief zijn. De nettoschuld van de groep bedroeg eind september 8,9 miljard dollar. Netflix kocht in het derde kwartaal 600 miljoen eigen aandelen in voor 2,5 miljard dollar, en het lanceerde een nieuw inkoopprogramma ter waarde van 10 miljard dollar.

Conclusie

Het aandeel van Netflix reageerde enthousiast op de kwartaalcijfers, maar de stijging compenseerde enkel het koersverlies van de vier voorgaande weken. Ondanks de verwachte omzet- en winstgroei blijft de waardering tegen respectievelijk 33 en 27 keer de winst van dit en volgend jaar vrij pittig. We blijven bij ons neutrale advies voor Netflix. De aandelen zijn te behouden.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 400,96 dollar

Ticker: NFLX US

Isin-code: US64110L1061

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 175,5 miljard dollar

K/w 2022: 38

Verwachte k/w 2023: 33

Koersverschil 12 maanden: +38%

Koersverschil sinds jaarbegin: +36%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content