Disney is goedkoper dan het lijkt

Disney draait dezelfde omzet als in 2019 en de koers staat op hetzelfde niveau als in maart 2020. Dat laat zien hoe goedkoop het aandeel is.

Disney verhoogde de prijzen van het streamingkanaal Disney+ flink. Daardoor daalde het aantal abonnees licht. Het aandeel van het entertainmentbedrijf kwam onder druk en is zo nog goedkoper dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoewel parken de grootste divisie zijn, ging alle aandacht bij de kwartaalcijfers uit naar het bedrijfsonderdeel ‘rechtstreeks aan de consument’, waar Disney+ deel van uitmaakt. Die afdeling heeft 659 miljoen dollar verloren in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2023. Dat verlies zal oplopen tot ongeveer 800 miljoen dollar in het derde kwartaal. Het aantal abonnementen van Disney+ daalde tot 157,8 miljoen, terwijl de gemiddelde analistenverwachting uitging van een stijging. Beleggers waren hier totaal niet blij mee en het aandeel ging na de cijfers meteen met bijna 10 procent onderuit.

Disney is daarmee nog altijd een van de slechtst presterende steraandelen op Wall Street van de jongste jaren. Vanaf de hoogste koers in 2021 (203 dollar) is het aandeel 55 procent gedaald. We schatten de toekomst minder somber in. Dat Disney+ geen groeipotentieel meer zou hebben, geloven we niet. De stabilisatie is een gevolg van het feit dat Disney+ de abonnementsprijs dit jaar met 38 procent heeft verhoogd. De totale omzet van Disney was afgelopen kwartaal 21,8 miljard dollar en daarmee was dit het op twee na beste kwartaal ooit.

Disney is van plan 7.000 mensen te ontslaan en 5,5 miljard dollar kosten te besparen. Het zal uiteindelijk weer de marges halen die het had voordat het massaal in streaming ging investeren. Misschien gaat die marge wel hoger uitkomen dan voorheen, omdat er bij streaming nauwelijks kosten zijn om het product een keer extra te verkopen.


Conclusie

De koers-winstverhouding lijkt met 38 torenhoog, maar zal snel dalen door de aangekondigde herstructurering. De verhouding tussen de omzet en de koers is gedaald tot 1,93, lager dan de 1,98 op het dieptepunt van de coronacrash. Disney heeft dezelfde omzet als in 2019 is en staat op dezelfde koers als in maart 2020. Dat laat zien hoe goedkoop het aandeel is en waarom we onze positie in de voorbeeldportefeuille hebben opgetrokken (koopwaardig, 1B).

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 92,77 dollar

Ticker: DIS US

ISIN-code: US2546871060

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 169,52 miljard dollar

K/w 2022: 38

Verwachte k/w 2023: 30

Koersverschil 12 maanden: -11%

Koersverschil sinds jaarbegin: +4%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content