Vooruitblik op resultaten Ahold Delhaize: koop je rust in je portefeuille?

De supermarktketen Ahold Delhaize (Albert Heijn, Delhaize, Food Lion, Stop & Shop, …) opent woensdagochtend de boeken over het eerste kwartaal. Welke signalen geeft Ahold Delhaize in een steeds moeilijkere Amerikaanse markt?
Beleggers kijken niet alleen naar de omzetgroei, maar vooral naar de vraag of Ahold Delhaize de prijsdruk in de Verenigde Staten onder controle houdt. De groep investeert fors in lagere prijzen om haar marktaandeel te verdedigen, vooral bij Stop & Shop, wat de winstgevendheid tijdelijk onder druk zet. Fernand de Boer, analist van Degroof Petercam, verwacht een bescheiden terugval van de marges en blijft voorzichtig over de Amerikaanse prestaties.
U volgt het aandeel al lang. Wat zijn voor u de belangrijkste aandachtspunten bij de cijfers van morgen?
FERNAND DE BOER. “Er zijn altijd twee duidelijke focuspunten voor beleggers: de VS en de onderliggende marges. De Verenigde Staten zijn goed voor 60 procent van de omzet, dus dat gewicht is enorm.”
In de VS verlaagt Ahold Delhaize de prijzen. Dat zou toch op de marges wegen?
DE BOER. “Dat bijt inderdaad in de omzet én in de marges. Ahold Delhaize is daarin niet roekeloos; het spreidt dat over de tijd. Er is 1 miljard dollar extra uitgetrokken om de marktpositie te verbeteren, maar dat doet het met beleid. We weten niet exact hoeveel van die 1 miljard al geïnvesteerd is, maar het effect zou zichtbaar moeten zijn in de cijfers. Wij rekenen op een onderliggende marge van 4,3 procent in de Verenigde Staten, tegenover 4,6 procent vorig jaar – dat is een daling van 30 basispunten. Dat komt vermoedelijk door die prijsinvesteringen. Tegelijk hebben ze ook winkels met lagere marges gesloten wat een positief effect heeft.”
Wat gebeurt er als die margedaling groter blijkt dan verwacht?
DE BOER. “Dan zal de markt daar negatief op reageren. Die 4,3 procent is de lat. Als ze dat halen of beter doen, is dat positief. Minder zal al snel tot teleurstelling leiden.”
Zijn er andere aandachtspunten?
DE BOER. “Ja, de vooruitzichten. Eén factor die veranderd is tegenover enkele maanden geleden, is de verzwakte dollar. Dat heeft een negatief wisselkoerseffect en zal mogelijk in de commentaren naar voren komen. Maar dat effect zit meestal vrij snel in de koers verwerkt, dus ik verwacht daar geen schok.”
Ahold Delhaize mikt op een vrije kasstroom van 2,2 miljard euro. Is dat haalbaar in een markt met verminderde prijszettingskracht?
DE BOER. “Ik zou niet spreken van verminderde prijszettingskracht over de hele lijn. In sommige delen van de VS, zoals Stop & Shop, is herstel nodig. Daar moet Ahold Delhaize extra investeren. Maar in andere markten, zoals Nederland, heeft het wel degelijk prijszettingsmacht. Albert Heijn bepaalt daar grotendeels de prijzen. Dus het is lokaal verschillend. Die 1 miljard aan prijsinvesteringen is vooral gericht op Stop & Shop.”
Is Ahold vandaag meer dan ooit een defensieve dividendmachine?
DE BOER. “Ahold Delhaize is nooit echt gezien als een groeiaandeel, zeker niet vergeleken met bedrijven als Heineken of Unilever. Maar het heeft wel een stabiele winstgroei per aandeel geleverd, onder andere dankzij een consistent aandeleninkoopbeleid. De combinatie van sterke kasstromen, dividend en inkoop op een lage waardering levert een solide totaalrendement. De waardering is niet hoog, maar dat wordt gecompenseerd door stabiliteit en levert juist een hoog dividend rendement op en maakt de aandeleninkoop erg effectief.”
Kan Ahold zijn Europese model exporteren naar de VS?
DE BOER. “Dat is beperkt. De synergie tussen Europa en de VS is klein. Wel is het mogelijk bepaalde elementen overnemen. In Europa is Ahold Delhaize bijvoorbeeld sterk in private label – in België en Nederland is dat 50 procent of meer van de omzet. In de VS probeert het dat ook, maar dat vergt aanpassing aan de lokale markt. Food Lion doet het goed, Stop & Shop minder.
“Ook in Europa zijn er grote verschillen per merk en land. Zo wordt Albert Heijn in België als aantrekkelijk en prijsvriendelijk gezien. In Nederland vinden veel mensen Albert Heijn net aan de dure kant, hoewel ze het wel waarderen voor het assortiment en de service.”
Zou u Ahold Delhaize vandaag nog tot uw favoriete aandelen rekenen?
DE BOER. “Dat hangt af van je profiel. Als je zoekt naar stabiliteit in je portefeuille, blijft Ahold Delhaize een must-have. Zijn prestaties over de voorbije vijf, tien, vijftien jaar zijn indrukwekkend stabiel. Maar wie mikt op hoge risico’s en hoge returns, moet elders kijken. Ahold is geen aandeel dat ineens 25 procent zal stijgen, maar wel een betrouwbare waarde.”
Verwachte winst per aandeel: “Voor het eerste kwartaal is dat 61 eurocent. Voor het volledige jaar zit dat eerder rond 2,64 euro, al hangt dat af van de dollarverwachting.”
Verwachte omzet voor het hele jaar: “Rond de 93 miljard euro.”
🛒 Ahold Delhaize in de VS
Food Lion – Budgetketen die vooral het zuidoosten bestrijkt (maar ook de Mid-Atlantische regio), meer dan 1.100 winkels.
Stop & Shop – Volwaardige supermarkt, sterk in het noordoosten.
Giant Food – Actief rond en in de stad Washington D.C. en in de staat Maryland.
Giant/Martin’s – Regionaal sterk in Pennsylvania en West Virginia.
Hannaford – Duurzaam en versgericht, populair in New England.
FreshDirect – Online boodschappenbezorging in New York City.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier