Interbancaire markt voor Ierse banken vrijwel helemaal gesloten

Er doen nog steeds hardnekkige geruchten de ronde dat Ierland mogelijk het Eur 60 mrd fonds van de Europese Commissie of het Europese Stabilisatiefonds zal aanspreken.

Een van de fondsen zou gebruikt kunnen worden om de Ierse banken extra te kapitaliseren. De interbancaire markt is voor Ierse banken vrijwel helemaal gesloten, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

Hierdoor zijn ze erg afhankelijk van de ECB; per eind oktober leenden Ierse banken voor Eur 130 mrd bij de centrale bank. Dit is een kwart van de totale liquiditeitsverstrekking van de ECB aan Europese banken.

Voor de ECB is deze situatie erg onwenselijk, omdat het de exit-strategie hindert. Daarom wordt vooral vanuit de Europese Centrale Bank de druk op Ierland steeds groter.

Ook Duitsland zou graag zien dat Ierland hulp van buitenaf zoekt, om besmettingsgevaar naar andere perifere landen te voorkomen. Het land zou zodoende volgens Theodoor Gilissen Bankiers verder kan gaan met de plannen voor het herstructureringsmechanisme.

Tot nog toe houdt Ierland de boot af en blijft de regering er op wijzen dat ze voldoende liquiditeiten hebben. Waarschijnlijk zal er volgens Theodoor Gilissen Bankiers spoedig meer duidelijkheid komen over de situatie.

Gisteren en vandaag komen de ministers van Financiën van de Eurolanden namelijk bijeen. Ook Klaus Regling, de directeur van het Europese Stabilisatiefonds is bij de vergadering aanwezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content